Sunday, December 30, 2012

3D/4D Details Scan @ Klinik Fauziah

Salam :)

Yesterday, even still in fever + cough + flu, I forced myself to perform 3d/4d scan jugak sebab dah buat appointment. Lagikpun I dah 32weeks, kalau postponed lagik risau dah sarat tak nampak muka baby sangat.

I booked appointment with the famous Jezzlyn at Klinik Fauziah, Ampang. Untuk details for appointment/availability slot/etc, boleh check sini.

Appointment at 6.20pm, tapi biasalah banyak aral mendatang, pukul 6.20pm baru gerak. Boleh? Area ampang tu kan banyak traffic light, dengan hujan lebat lagik memang buat traffic slow, pukul 7pm baru sampai. Luckily, the couple before us took about an hour before they can saw the baby's face. Tak susah nak cari, sebab hubs orang Ampang dan tau jalan. Rupanya Klinik Kita sebelah Klinik Fauziah tu, klinik hubs bersunat kecik-kecik dulu. Memori betul. Haha.

I was feeling excited, to see how our baby will look like. Luckily, our baby sangat memahami. Even tengah tido tapi tangan dia tak tutup muka. On the way ke Klinik Fauziah tu, I dok usap perut sambil pujuk-pujuk baby bagi tunjuk muka. Hee. Jezzlyn sangat comel pujuk baby suruh bangun. Bila baby bangun, mula-mula muka marah/masam je. Lama-lama dah senyum. Comel. Macam ayah dia suka senyum.

Jezzlyn cakap hidung baby macam ayah baby, tapi I nampak hidung cam kembang sikit je. Pastu I told hubs, kalau hidung kembang ikot sape? Sebab I dok perasan hidung I tak la kembang sangat. Hubs cakap hidung I kembang sikit. Siot je. Mentang-mentang hidung dia tinggi sikit. Ceh ceh ceh. I tak pandai nak tengok sangat. Taktau nak cakap muka macam sape. Tapi masa tunjuk kat my adik-adik ipar, dorang sume cakap the baby look like me. Yeayyy. Haha, sebab pipi tembam sangat obvious. Whatever it is, I tak kesah as long as baby sehat dan tunggu tengok baby lahir nanti je la.

The baby development is par with 32weeks progress. Cuma ukur lilit pinggang baby adalah seperti baby berusia 34weeks. Patutlah tembam. Baby besar. Berat baby adalah 2.2kg. I risau pulak by the time nak bersalin nanti baby makin besar. Masa checkup awal bulan hari tu, berat baby tak sampai pun 2kg lagik time tu. My BFF yang pregnant 33weeks now, baby dia baru 1.6kg. Haishh.. But according to Jezzlyn, the baby's weight is normal. Nothing to worry. The heartbeat, jantung sume normal. Tinggi baby pun at par with 32weeks development. Alhamdulillah.

OMG, after the scan memang buat I lagik excited tak sabar nak tengok baby. Hee.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, December 28, 2012

Antibodi lemah

Salam :)

This whole week really tiring. Since it my last week working in this year, lots of things need to be settled. With the balance scorecard (BSc), training to conduct and pile of documents to review. I was super tired that I find my body exhausted, it kind of torturing myself. Leaving home to the office at early morning and only arrived home around 9pm. Dengan sakit belakangnya lagik.

Alhamdulillah, I demam sekejap je on last tuesday. Makan ubat dan tido awal, the next morning I memang dah sehat nak ke ofis. Tapi ofis sejuuk, penat ke sana sini dengan sakit bontot dan pinggang lagik doesnt made myself any better.

And semalam I dah start rasa seram sejuk nak demam. Tapi memandangkan I have training to conduct, I gagahkan diri jugak. I skipped the breakfast sebab sangat kelam kabut in the morning. By 11am, I dah flat menggigil kelaparan dan kesejukan. I passed the afternoon training session to my colleague, so that I can focus on my BSc. I finished the BSc quickly and at 4.45pm I terus balik.

I batuk and flu teruk sangat. Semput. Sampai rumah, muntah segala isi perut, siap muntah hijau (mcm early pregnancy dulu), terus mandi dan tidor tak sedar diri. Part time maid datang and balik pun I tak sedar. I terjaga around 9.30pm semalam sebab lapar. Makan sikit, tengok MLM pastu tido lagik.

Woke up this morning and I ain't getting any better. I tak larat nak bangun prepare breakfast for husband. Sian hubs pergi kelas buat bekal air sendiri. Hubs pesan duk rumah diam-diam, jangan sibuk nak basuh baju, nak lipat baju bagai. Just rest. Memang pun I tak larat nak buat ape. Sakit urat kat bontot ne pun makin menjadi-jadi. Jalan pun super slow je sekarang ne.

Around 11am I bangun from bed, mandi slow-slow and hubs called that he's coming back home early today.

He asked what I want to eat and straight away told him I nak chicken soup and pizza. But I want to go out and dine in there instead of tapau. I need the heat outside. Lepas makan, rasa okay sikit. Now at home, I menom air zamzam banyak-banyak, menom madu + perahan limau nipis and try to sleep. But I just cant close my eyes. Dah baca buku yang bosan pun tak tertido. I hope for speedy recovery. Cuti panjang ne hoii, mati katak I kalau duduk terbaring dalam rumah. I baru plan nak ke sana sini, settle kan barang baby.

Antibodi I sangat lemah sekarang ne, senang sangat sakit. Bila batuk tak payah cakap la, sakit satu badan. Bila bersin lagi lah, bergegar satu badan. Seksa. Sakit penyuci dosa kan? Pray for my health ya. I have tons to do during this long holiday.

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, December 27, 2012

Mebby Double Sterilizer & Dryer : Ohh, Help Me! Help Me!

Salam :)

Amboih. Tajuk bukan maen panjang lagik. Ahaks. Emo punya pasal :p

After did a research, asked around, read reviews, watched on Youtube, I've finally decided to buy this double sterilizer. The only reason is, a lazy person like me really in need this kind of magic thing. I always wonder how people drying their bottles after sterilized? Yes, I aware the function of drying rack. But my dapur hanya sekangkang kera, semaklah dapur aku suma benda nak letak (alasan gitew). What if emergency, takde masa hatta seminit pun nak tunggu bottle kering, macam mana? You know, the lazy person like me always think the worst case scenario. Inshaallah, kalau I murah rezeki susu nanti, tidak ke macam bila saat kelam-kabut tiba (bottle tak sempat kering, anak nanges nak susu), titisan air tak kering tu will affect my EBM? I seriously tak dapat predict how things are going to happen, sebab I rasa boleh je I direct feed kan? Haha. Buttt let's assume the worst case scenario, how I nak cepatkan masa keringkan bottle? Kalau lap pakai kaen, nanti bulu-bulu kaen melekat pulak dalam bottle. Kalau keringkan kat kipas angin mungkin la boleh kan? Kan? Okay, I tak cukup ilmu breastfeeding lagik. So, I taknak banyak masalah, I nak yang senang I je, which by buying sterilizer yang ada dryer sekali. For other 'best' features of this product, boleh google at Mebby's official website.Senang kepala otak takyah function lebih-lebih.

Kunun lah..sebab sekarang I memang tengah pening kepala otak nak cari this thing. Malaysia tak import this brand ke? Sobs. I dah habis ikhtiar dah, so I buat iklan kat sini pulak. Anyone knows how/where to find this double sterilizer? Believed me, I did everything to find it. A friend of mine using this product. She bought during Baby Fair last year at Mebby's booth. Masa dia beli pun kena pre-order sebab Malaysian tak banyak demand for double sterilizer. (Nampak narr Malaysian pemalas tak ramai). I menabung sikit-sikit to ensure during Baby Fair baru-baru ne I dapat terus beli. Sekali tengok, xde lah booth Mebby during the Fair. Hampeh. I asked my friend to dig her old receipt so that I can get the company's contact number. Bila dialled, dah no longer in service. Keciwa :(

Then, I gigih emailed/pm-ed every onlinestore yang I tau whether they do sell this brand? Satu-satu tau I emailed. To name a few: thebabyloft, littlewhizz, onebabyworld, manjaku sayangku, mamayayazone, bebe totz and etc. Banyak sangat and semua reply takde this product. Sobs :( I googled kt internet, bloggers yang review pasal product ne semua I emailed dorang beli kat mane, semua jawab kt Baby Fair or ordered from UK. Tapi tak ramai pun yang pakai ne, dan yang beli kat BabyFair pun sume cite zaman 2009 dan 2010. Lama punya cite daaaa.

Sampai my friend pergi Australia baru-baru ne pun I kirim suh dia usha. Tapi maybe sebab dia pun x familiar kat sana and dia pun mungkin taktau nak start cari kat mane, tu yang tak jumpa.

Last resort is, buy from ebay or amazon. But I don't know how to shop overseas online from these 2 websites and the price would be slightly expensive. Sobs :(

I am begging, anyone who have any idea about this product, know where to buy, got friend who used this or anything related to this hard-to-find sterilizer, do inform me. Worst case pun, maybe brand laen but something that work similar as double sterilizer and dryer ne, pls pls let me know. OR....if you know how to shop overseas online with cheaper price (atleast same like my friend bought at Baby Fair, RM250 or macam retail price littlewhiz pernah jual years ago, RM388 -sumpah-pejam-mata-je-bayar) and minimum shipping cost, do inform me too.

I really need to have this. Thank you. :|

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, December 25, 2012

Random #3

Salam :)

Yesterday, I decided to drive to the office. It was my first time ever. All this while, I usually taking the train. When I got married and hubs bought a scooter, he send and fetch me from the office. Jimat masa, cepat sampai. As I am getting sarat nowadays and started having backaches, he then asked me to drive to the office. Kalau dia nak hantar I ke ofis, entah pukul berapa we have to leave the house. Massive jammed are everywhere, especially hubs's workplace memang tengah-tengah KL. Semalam ramai orang cuti kot, the road was clear. I took Duke and after 20minutes, I dah reached the office. And the traffic light green aje along the road at Bangsar. Masa nak balik pulak, I left the office at 6pm and I took Jalan Mahameru. Jammed sikit but still tolerable and I reached home at 6.30. OMG..heaven. Kan best hari-hari cmne. I dah siap mandi and clean up the kitchen before maghrib.

Hubs reached home around 8pm and we both bersiap to have dinner at in-laws. My PIL went to Malacca on last Sunday and tapau-ed our favourite Butter Prawn and Asam Pedas from Umbai. On the way to PIL's house we called MIL and asked her to prepare the rice and additional telor dadar siap-siap sebab memang dah lapar tahap gorilla. Bertuah punya menantu kan? Haha. Sampai-sampai memang terus makan. The in-laws terkejut tengok kitorang makan, sebab bertambah-tambah. They made a joke like we both tak makan nasi for ages. Seriously, I ate a lot man. So do my hubs.

Kan our beloved Prophet p.b.u.h dah pesan, makan berpada-pada. So, today I berulang-alik ke toilet like 8times. Serious, pedih and seksa gilerr. My aunty which is also a nurse had adviced me, pregnant lady can't really handle seafood yang dah semalaman. In short, kena makan fresh seafood aje, tak boleh yang dah dipanaskan, sebab perut memang takkan dapat tahan. Padan muka I kan?

After Zuhur, perut pun dah kosong, we went to Masjid Jamek. Sebab nak pergi Ariani. Hari ne last day sales. I jarang makan tudung awning ne, so I memang niat nak beli for my mom. Murah dari selalu, 3-helai RM138. Orang super ramai, so I memang beli cepat-cepat. While waiting the salesgirl to find the right size, I had a chat with one aunty, sebab die beli tudung banyak gilaaaa. Later than she told me, since the 5-days sales hari-hari die datang. I was wondering, why dont she borong everything on first day? She then told me that everyday during sales, Ariani will come out with different design. Gempak betul makcik ne. Research bagus gila. She only have tudung Ariani in her wardrobe and she only bought it during sales. Good strategy lah makcik. I impressed betul. This is my 2nd time buying Ariani and memang terasa jugak la nak kuarkan duet RM138 tu. My first time masa beli tudung nak tunang tapi masa tu hubs yang bayar. And all my Ariani's tudung are given by MIL. Memang first time betul la beli pakai duet sendiri.

Then, I gedik have a sipped of hubs's air tebu. Makin sakit tekak I. Nak pergi Sogo, orang MasyaAllah ramainye. Pusing balik headed to Jusco Wangsa Maju sebab nak beli maternity clothes at Scarlet. Orang pun ramai ya rabbi, we both decided balik rumah je. I realized I sakit betis giler, rasa macam berbisa sangat. When hubs holding my hand, he said my hand panas giler. I start rasa tak sedap badan and decided to take a nap.

And now I am shivering like a kid and officially I got fever. Sobs. Had one hour sleep just now. And I ain't getting better, hubs forced me to take panadol. I memang tak suka amek ubat while pregnant, tapi I just can bear it. Sejuk sangat badan. And bila hubs urut-urut the whole body, I rasa berbisa/sengal betul. I taknak demam, I need to go to the office tomorrow. Balance score card tak siap lagik. Sobs. I rasa ne penangan makan banyak, reheated seafood, cirit-birit, air tebu, jalan banyak, panas (at Jalan TAR) and aircond in the car buat I terbaring macam ne. Bosan baring aje :(

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, December 22, 2012

The Love of the Parents & Hubs

Salam :)

"Ya Allah, Kau sayangi/kasihi kedua ibu bapa dan kedua ibu bapa mertuaku ku seperti mana mereka menyayangi/mengasihi aku dan suami ketika kami masih dalam kandungan sehinggalah sekarang".

Bila pregnant ne and I guess bila dah beranak-pinak nanti surely kita akan lagi rasa pengorbanan parents kita. Lebih menghargai jerih susah payah sebagai parents.

I am at 31 weeks of pregnancy and what I feel each day is the deepest love of my parents. Ya Allah, the backaches are killing me. Sakit sampai ke tulang pinggul. Last tuesday, I can't even walk without help. My colleagues suggested me to lie down and it became even worse when I can't turn to the right and left. I was giving up and wanted to meet the doctor straight away. And Ya Allah, I tak boleh bangun by myself. People can hear me screaming sebab sakit ya rabbi.

When I met the doctors (yep, I went to several doctors), all of them said the same thing. Jangan urut, jangan sapu minyak and just bear with it until deliver. You can do nothing much. I imagined, I must made my mum backaches too when she's carrying me inside 26-years ago. Sobs. Im sorry, Mak.  :(

Besides backaches, I have nothing much obstacles to endure. It just that I am easily fall asleep. During weekdays, kadang-kadang tengok Adam & Hawa pun mata dah berkelip. Memang letih. Weekend pun around 11pm dah tertido. Kat ofis, before solat zohor I mesti take a nap 15-20minutes. Kalau weekend kat rumah memang I tido lama la time siang. And yet malam still cepat mengantuk.

Husband did the housechores the most. I boleh masuk baju dalam washing machine je, bila dah siap nak angkut baldi pergi sidai pun I tak larat. Sakit sampai ke tulang pinggul. Nak menyidai baju pun tak larat nak bangun tunduk. Lipat baju dan iron je I masih larat. Tu pun iron baju kena stop in the middle to catch up a breath. Parah.

Husband got class today and I have no idea he wake up at what time. Sebab I bangun je tengok baju semalam dah siap kutip and dah siap basuh and sidai baju pagi tadi. Omg, thanks Allah for sending a perfect husband. He never did laundry at all in his life, he never did the housechores at all (my PIL got maid at their home), so I am so touched and thankful he did all this troubles for me and the baby. Masa mula-mula kawen, memang my hubs taktau banyak benda. How to operate the washing machine pun taktau. And masa masuk rumah, we bought lots of stuff from IKEA and IKEA semua furniture kena self-assembles, memang hard time for him. But now, he has no problem dah nak assembles bagai. After a year marriage, he changed a lot. Thanks husband dearie. I am proud of you. Masa we ols belom scan gender baby, hubs said few times like, 'I bet u must be carrying a girl'. And when I asked him the big WHY? He said because dia tetiba rajin. I pelik, kenapa I pulak yang jadi malas? Haha. Terbalik daaa.

This pregnancy really teach me a lot. I am not whining, I am just glad Allah choose me to endure/face all these things, so that I learn to appreciate my parents more and to be grateful having my beloved IZ as my husband.

Dear baby, you must have no idea how your parents really love u. You are not even born yet, but we love you to bits and prepare only the best thing to you. It's funnt btw, your movement/kicking made us grinning ear-to-ear and it happened each time we saw/felt your movement. Love u dear baby. Please be a good daughter okayh :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, December 21, 2012

Of Craving

Salam.. 

Alhamdulillah, since pregnant I xde teringin benda pelik-pelik. Normal je. Kadang-kadang tu kalau teringin tu, tak dapat pun takpe. Takde sampai nak bentak-bentak kaki meleleh air liur tak boleh tido tengah malam. Haha. Cuma once a while, teringin ABC, nak makan goreng pisang, jagun rebus. Camtuh je. I noticed I memang suka pisang dan jagung giler-giler time pregnant ne. Hari-hari mesti makan cekodok pisang/pisang goreng. Bau corn in cup pun takleh tahan. Alhamdulillah, masih terkawal. 

But..I've been craving for these few things..Gagagaga....

(1)
Kate Spade Serena Handbag


(2)
Gucci Handbag


(3)
Ipad Mini


(4)
Iphone 5



Hahaha.. Only these 4 items that I've been lusting for. These would be my new year's target. Haha. Orang set resolution for betterment, I masih mengejar material. Hee.. I've been working so hard this whole year (yeke?), so I should reward myself with atleast one of these items. InshaAllah.. tapi pe2 pun mesti tunggu barang baby settle dulu, baby keluar dulu baru boleh fikir barang diri sendiri. Memang kena put aside tabung untuk buy these things. Hee

Ne la susahnye jadi perempuan kan? ;p

Thursday, December 20, 2012

Insurance/Takaful : What you need to know?

Salam :)

I did commented on Miza's blog about basic stuff of insurance/takaful that we need to know. Little did I know, I will received a lot of email asking about insurance/takaful. Siap ada yang mintak quotation. Ada yang tanya ape insurance/takaful I amek, so dorang boleh follow aje. Then, I decided to share it here what I know about this insurance/takaful thingy. So, takyah I reply sorang-sorang and hopefully will benefit others too. Sorry, for those who had emailed me, I'm taking a long time to write this up.

Bear in mind, everything that I share here is based on my personal point of view. I am not an agent, hence I don't sell the insurance. Sekadar berkongsi ape yang I tau.
Too much if I am to share everything here, so I share the basic thing that we need to know. I didn't encouraged for insurance (conventional) type of insurance, so I will just 'talk' about takaful. Shariah-compliant thingy.

Why do we need takaful protection?
We can't predict what may happen in the near future. We need a cushion to support us should anything bad happened.

I have unlimited coverage from my employer. Do I still need one?
YES. I do get unlimited coverage from my employer too. Siap cover my hubs and kids. Pendek kata, setakat sakit demam, accident, hospitalized (touch wood), I don't have to worry about the bills.

But, why we still need other takaful protection?
Kita mungkin sehat walafiat now, have a lifestyle bla bla bla, but what if critical illness (accelerated) suddenly hit us? Remember the story of my friend's husband yang suddenly got cancer. He had a healthy lifestyle, didn't smoke but Allah uji him with stage-4 cancer which is very rare in this world. There's no specialist about his cancer in Malaysia and around the globe ada 3,4 cases je macam dia. Unfortunately, he didn't have any insurance/takaful coverage for himself. He rely on company's unlimited benefit. Alhamdulillah, all the open heart surgery cost bear by the company. Even the follow up treatment, the company still support him till now. He's on long mcs. Tapi stiap employee entitled for 30-days mc per year (diff company, diff policy tau), then dah cukup 30 days, HR treated his case as prolonged illness. Till now, he still got full salary every month but after 6months tak datang ofis, gaji akan dapat half aje. Then, the next 6-months, quarter and lepas tu dah tak dapat gaji. Pendek kata, your service to the company have been terminated. In 2 years you totally lost your monthly income at all. Tapi kita hidup ada commitment kan? Potong separuh gaji pun dah patah kaki, mana nak bayar rumah, kereta, credit card, belanja hari-hari, belanja anak and the list go on. Atleast if you have takaful coverage, when you diagnosed with Critical Illness (CI), you get something to cushion your hard life. Don't think about yourself. Think about your spouse, kids and parents. Katala umur tak panjang kan, atleast our spouse/kids have money to survive. Bukanlah duet tu banyak sangat, tapi cukup nak buat modal nak start new life, especially yang pergi dulu tu the breadwinner of the family. Yep, kita yang hidup ne masih bekerja, masih duet masuk bulan-bulan, tapi commitment yang banyak yang mana selama ne share berdua terpaksa kita tanggung sorang-sorang kan? Kalau risau bila kita mati husband guna duet takaful kita buat belanja kawen dengan bini baru, letak penama nama anak. Husband as trustee ja. Kalau tak percaya husband jugak, letak nama parents kita as trustee. Mak ayah kita of course akan jaga duet elok-elok untuk cucu dia kan?

Let say ujian Allah bagi berliku sikit, lepas diagnosed with CI, kita bedridden. Umur masih panjang, tapi tak bole buat ape-ape. Setahun dua mungkin la larat orang nak jaga kita, lama-lama orang pun penat dengan godaan syaitan lagik kita jadi menyusahkan orang. Yes, I have a perfect husband, he will surely take care of me but I still rasa menyusahkan dia if he has to take care of me for years. And kita tengah sakit time tu, I think of worst case scenario of he needs other woman to take care of him. We cannot sure that thing kan? So, as a precaution, better have savings/takaful coverage in case time kita bedridden kita still ada duet. Nak suruh orang beli pampers pun kita ada duet nak bagi. Takla orang nyampah sangat kan? Dan katakanlah Alhamdulillah dapat spouse penyayang, tatang kita sampai akhir usia kita dengan baek, we still want to contribute something for the family kan? Nak tolong spouse kita support duet belanja rumah dan anak-anak jugak kan? That's why I believed takaful protection is important. Very.

What type of takaful coverage should I take?
There are plenty of products in the market. Seriously banyak. Firstly, ask yourself what do you want to cover?
1. Life insurance/family takaful - cover death and Total & Permanent Disability (TPD) due to natural death.
Mati disebabkan penyakit la.

2. Personal Accident (PA)- cover death & TPD due to accident. Contohnya, sebab accident ke, kena ragut. PA is way cheaper than family takaful. Dalam puluh-puluh je.

3. Critical Illness (CI) - Bank Negara have higlighted 36 CI. For the full list boleh google. Yang I ingat, sakit jantung, cancer and SLE. Kalau amek CI ne, selalunya monthly memang bayar mahal sikit. CI will usually attach dengan family takaful. Not that I know boleh beli CI alone. *I am from the industry, believed me customer sekarang memang datang office and purely asked for CI coverage. Sekarang memang ramai yang dah aware and demand for CI coverage sangat tinggi.

4. Male/Female CI - usually kalau amek CI biasa memang tak termasuk Female CI. Cthnya:Kanser rahim, payudara, prostat. This one pun attach with family takaful and memang kena bayar extra mahal sikit.

5. Education plan - ne utk anak-anak. Boleh beli untuk anak-anak seawal dorang berusia 14 hari. Education plan ne maturity dia selalunya sampai anak kita umur 22tahun. Macam saving + death & TPD coverage for kids la. Nanti bila anak dah besar nak masuk U, boleh amek duet takaful ne untuk belajar. Takpayah amek PTPTN dah. Cukup lah mak bapak dia je amek PTPTN. Haha. Most Edu plan akan reward kalau anak-anak kita dapat straight A's in UPSR, PMR, SPM and STPM.

Bagi I, the above 5 are the basics. Kalau nak ikot product kat pasaran memang macam-macam ada. Hospital Daily Benefit lah (ala, yang bila kita hospitalized, dapat duet per day tu) dan macam-macam lagik. Tapi yang bagi I perlu ada adalah those basics.

How much should I spend for the takaful coverage?
For me, depends on the budget. Macam I, I start buying family takaful first with medical card (most company offer medical card with family takaful plan) and I attached together with female CI. I pay RM174/month. Then, bila naek gaji sikit, I bought PA(to cover me in the event of death or TPD due to accident). I pay RM50/month. And Hospital Daily Benefit about RM54/month. I pun among manusia yang baru ada kesedaran on CI and bought another family takaful plan yang cover CI. Yang I bayar RM174/month tu, yang I beli first skali tu takde coverage for CI. Disebabkan staff rate, yang CI I baru beli tu dalam RM50 ja. Tapi coverage tak besar la. Nanti next increment boleh topup lagik. Dah kuar baby nanti, kena spend budget untuk baby jugak.

Eventhough dalam sebulan 300++ jugak for takaful coverage, tapi untuk masa depan jugak. Kadang-kadang tu bila tengah short duet memang rasa nak terminate ja. Tapi sabar-sabar. I fikir masa depan.

I belom masuk bab investment-linked (IL) insurance/takaful lagik neh. Sebab bagi I, IL ne untuk orang ada duet lebih ja. Hee. Bukan basic.

Ha...makin muda usia kita makin murah kita kena bayar. So, kalau boleh amek la takaful coverage awal-awal. Contoh la kan, I amek plan yang sama coverage dengan kakak ipar I. Tapi sebulan I bayar RM100 ja tapi kak ipar I kena bayar RM156 sebulan untuk plan yang sama, coverage yang sama. Sebab I lagi muda dari kakak ipar I. Contoh laen, anak Miza (bukan nama sebenar) berumur setahun, anak Lisa (bukan nama sebenar) berusia 4bulan, tapi Miza kena bayar lebih untuk anak dia as compared to Lisa eventhough they bought the same plan. Rate untuk laki perempuan pun tak sama. Female rate selalunya mahal sikit, due to mortality rate. Tapi kalau smoke, ada family history yang sakit, overweight memang selalu kena bayar mahal sikit la.

Ha..panjang bebenor. Harapnya I menjawab soalan dan kalau tak banyak sikit-sikit dapat la membantu bagi korang dapat idea pasal insurance/takaful ne. Sekali lagi ditegaskan, semua penerangan based on my own opinion dan apa yang I tau. Kalau salah mintak tunjuk ajar. Peace :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Wednesday, December 19, 2012

One Year Ago.....

16 December 2011
One year ago, I married to this wonderful husband. And I couldn’t thank HIM enough on HIS blessing, for sending my dear husband to me. Thanks Allah for sending the perfect husband into my life.
I am not good at words. I am not good at expressing my love. In fact, I lost words to describe how he meant so much to me. I love him more each day, I just can’t imagine my life without him and I only want him to be by my side.
He’s so sweet, posted on anniversary wishes on FB first before me (usually I do that kind of thing first) and he’e even sweeter by saying that “Saya sayang mak & isteri saya.” I don’t know about others, but I always worried if my husband loves me more than his own mother. Tak cium bau syurga my husband nanti. If I will become a mother to my own son nanti pun, I wanted the same thing.
Since I didn’t share my solemnization pictures much a year ago, so sila tahan muntah sebab I’m going to share it now. Pengantin basi giler :p













Dear my greatest husband,
50,000 years before the sky is introduce to the sea, Allah wrote down your name next to me. Alhamdulillah. I love you so much. May our love last till Jannah. Xoxo~
                                                                                                                                                                                   Love,
Your beautiful wife :)


Tuesday, December 11, 2012

Momento

Salam :)

I am so free tonight. Hubs went out for badminton and I was reminiscing the memories. I browsed the old pictures. Ahhh, rinduuuu. I missed those time where I can meet my close friends like everyday. Window shopping all day, went out and tried every single restaurant that people said it's worth to try and did so many silly things. The time that we used to call 'ladies day out'.

I almost forgot the time when I was supposed to be/to dress up like professional. Met higher level of people who might be my future bosses back then. How important to build up rapport and maintain reputation in order to secure a job in the financial instution. I almost forgot the time when I was so eager to join investment banking. How hard I tried to learn the investment jargon term, how I forced myself to be able to do the forex trading during the mock trading. How hard I studied to score the investment paper and how frustrated I was when my investment result didnt qualify me to secure a place in investment line. Im glad I didnt failed the paper but still Im way too far from it. Allah knows best, investment is not my cup of tea.

Looking at who I am today, comparing with the pictures back in 2010 during FSTEP's Graduation (of course I rindu nak kurus mcm dulu), I am totally a new person. I left behind the so-called 'corporate attire', I totally forgot the ettiquete to exchange business card and how I really don't care about building up a ladder. I guess I am too comfortable in my comfort zone.

My focus/priority has changed. I am family-oriented person now. Not a work-oriented person anymore. And I dont think I can be convincing enough during interview, I forgot how to sell my expertise/knowledge anymore. In fact, I guess I have nothing much to offer. :(

I dont know whether I should worry now or should I be grateful for who I am today? I didnt expected much from work, I just dont care much about promotion and everything are not important as long as I get paycheck every month.

Time flew so fast. In 2 years, I almost forgot the energy/spirit/motivation that I used to hold back then. Been asking like few times, is it really me in the pictures? And to be honest, I don't know where I put those blazers (I used to have a few cutting of blazers) and the most important question is, 'can I fit in those blazer lagik?'. Haha. Truth hurts.  :|

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, December 9, 2012

Pakej Bersalin Pusrawi

Salam :)

I had my pregnancy check up with Dr. Daud, from Pusrawi. When I found out that I'm pregnant, I dont't have specific gynae in mind. But most of my friends did their check up and deliver at Ampang Puteri (AP), Pantai Hospital Bangsar (PHB) and Prince Court Medical Centre (PCMC). PHB not my preference because it way too far with my house and relatives. I can't deny I wanted to deliver in PCMC but it's so expensive. My company didn't cover for any maternity-pregnancy-related matters, so bye-bye PCMC. Lots of friends and relatives chose AP, but I just don't have the feelings though.

I wanted to try Columbia Asia Hospital, Setapak. 10 minutes from home but it just open and being me thinking too much, Im afraid the facilities are not fully equipped. So, I did asked around, and I heard Pusrawi promoted breastfeeding and of course Islamic compliance. We decided to give a try, see how it goes on first check up. Few colleagues recommended Dr. Daud but I just feel that I want to see female gynae and I chose Dr. Habibah. She's okay, very soft but didn't explain much if we don't ask any. After 1st visit, my hubs and I decided to continue with Dr. Habibah. Until 1 day during Ramadhan, I slipped on my side and urgently need to check on my baby's condition. I'm pregnant at 2-months by that time. Unfortunately, Dr.Habibah on leave that day and I asked to meet any female gynae. Hubs then said why don't we try Dr. Daud since my MIL pun dulu bersalin with Dr. Daud. Ever since then, we decided that Dr. Daud would be our gynae. He explained everything a first mother should know, very details siap lukis bagai. The best part is he just love to scan the baby for a long time. Best dapat tengok baby lama-lama. Suka bebel cakap laju-laju tapi tahan je la telinga. He's damn good and a pious man. Ada tafsir Quran tebal on his desk. Tenang sikit hati. Hee.

During my checkup, I did asked about the package but they don't have it. Semua charge 1-1. I'm worried jugak, since self-paying takut tak termampu. Macam semua orang nak bersalin normal kan, I pun wanted normal delivery. Inshaallah. But when I heard a friend of mine bersalin normal kat Pusrawi kena charge sampai 6K (sebab dia dalam.labour room almost 2days.labour room nye charge kan mahal), I jadi risau..and start thinking nk opt to Ampang Puteri ja, sebab kat sana ada package. Atleast boleh budget kan? The good thing about my company is, kalau ceaser dorang cover pulak. So, takyah risau that part. Sampai la I pergi last week checkup, the receptionist passed me the Pakej Bersalin leaflet. Thank God. They decided to have the package back. Atleast I boleh agak/budget duet for it kan? So, I think I just need to share the price range here, so senang sikit nak survey kan. In fact, package at Pusrawi, slightly cheaper than Ampang Puteri. Cumanya according to my colleague, kalau tak bernasib baek bilik single full, kena bilik berdua or berempat, husband tak dapat teman malam-malam. Hee. So, worst case thing, hubs kena check-in at Putra Hotel, next to Pusrawi la gamaknya. Hee. Fikir jauh I ne. Harapnya during my time, single room available la nanti.

Now, I need to focus..to prepare myself mentally, physically and spiritually. Hmmm, kadang-kadang baca pengalaman orang bersalin memang cuak habes. Hishhh

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, December 8, 2012

Kota Keriangan

Salam :)

Kununnya this weekend nak rehat kat rumah sebab penat last last week tak habes lagik kan..tapi dah dapat hubs yang tak reti nak duduk kat umah diam-diam, memang takde maknanya nak stay at home during weekend.

At first, we both didn't have any plan. Around 9, saturday morning PIL called and said they were at nearby our house and invited us to join them breakfast at one of nearby kedai mamak. Masa nak keluar pergi kedai mamak, I asked hubs yang kita tak pergi mana-mana kan? Sebab pas breakfast boleh terus pergi beli barang basah nak masak. Hubs pulak maen-maen cakap, pergi Genting nak? Hahah. I gelak je la.

During breakfast, my MIL tanya jugak, hari ne ape plan? And my hubs terus cakap ingat nak bawak adik-adik pergi Genting la. Sekali my PIL terus beriya cakap why not, cuti skolah bagai kan? And terus called adik-adik ipar I suruh bersiap. Yes, to Genting we ols semalam. Haha. Macam tu je terus jadi, sebab our house dekat sangat dah nak ke Genting. Bole nampak Genting tu from our house.

Masa ontheway ke Genting tu, hubs I pulak boleh cakap, 'alang-alang tu jom la g Gambang terus'. I terus bantah cakap jauh lagi nak sampai, I tak larat dalam kete lama-lama dan dah rugi separuh hari ne. Kalau nak ke Gambang pagi-pagi kena bertolak dah. Luckily, none of my SIL and BIL yang bawak baju extra. Hee, kalau ikot hubs I cakap nak ke Singapore pun dia boleh terus bawak. Hee

Sampai kat Genting, around 1pm. Luckily senang dapat parking tapi as expected cuti sekolah orang ramai ya rabbi. I memang tak maen ape-ape, dok kat kerusi makan tak henti. Sejuk-sejuk kan memang nak munching aje. By 6pm tu memang mencucuk abes sampai ke tulang tahap kesejukan kat Genting. Tahan je la.

Masa my SIL and BIL maen indoor, I ngan hubs jalan-jalan masuk Poney Outlet, sebab dari jauh I dah nampak sign sales besar-besar.

I tau semua kat atas Genting nun mahal, tapi I tetap nak tengok. I terjah yang 50% off aje la, tengok pink tshirt 1set with pants terus berkenan. Tanya harga after sales, RM38 ja, i tengok hubs and he said amek jela die bayar. I pun amek la, tunggu lagik. Then, I took green gown from the 50% off longgokan jugak. Angkat-angkat cakap comel banyak kali, tunjuk kat hubs dia cakap amek la. Haha. Pastu tak sedar diri bagi betis nak peha, I pergi tengok kat 30% pulak, took one gown and then he said yang tu laen kali, beli kat Poney bawah je (bawah tu maksudnya kt KL, bkn kat Genting). Haha. I cuba nasib je, mana tau lepas kan? Masa nak bayar nampak banyak rompers dalam kotak hanging kat counter. I saja pegang-pegang, bukak 1 kotak to feel the material. Pastu salesgirl cakap, yang ne Buy 1 Free 1. I pun pandang hubs and he nodded. Haha. Total damage kat Poney semalam adalah RM170++. I rasa sangat berbaloi sebab material sangat bagus dan design comel-comel-yang-OMG-i-cannot-resist. Haha. Macam ne la kot purchasing impulse for baby girl ne. Cant imagine how Im going nuts bila baby dah keluar nanti. Hee.

I terus rasa semangat giler pas shopping kat Poney. Sepanjang hari ikot adik-adik ipar I maen tu macam sakit kaki penat semua ada. Hee. We went back to KL around 8pm, sebab tak tahan sejuk. Semua bajet kebal tak bawak sweater/cardigan. Sebab last time ktorang datang stay sampai pukul 11 pun masing-masing okay, xpayah pakai sweater bagai pun even memang bawak. This time malas nak bawak, tengok-tengok sejuk mencengkam lah pulok.

Today, we were supposed to join rombongan merisik cousin hubs I, tapi sakit perut pagi tadi and hubs left me at home suruh rest. Plus kaki I pun cam kembang semacam ja. I need to have a good rest today, or else esok keje I jadi lemau pulak. Hmm

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, December 6, 2012

Block Leave

Salam :)

Working in financial instution require me and husband to take Block Leave. To be exact, 5-days straight leave. So, it can be said about a week (including weekend) holiday. I didn't go anywhere too far, just went back to my hometown. Not like the other colleagues, kalau Block Leave aje mesti Korea, Jepun, Bandung, Melbourne. Haha. Diorang kayaaa.

I fully utilize my leave. Last tuesday (28/11), we straight away went back to Kedah with full list of food that I want my mom to prepare. Haha. Memang puas hati dapat makan mom's cook. I rasa I makan seafood je banyak masa kat kampung. Ikan terubuk goreng garing, udang, ikan tenggiri, memang seafood aje la.

We went to Penang Island jugak. Jalan-jalan at Chowrasta Bazaar, Batu Feringghi, Long Pine area and Padang Kota. Perut full gila. Even jumpa the famous Nasi Kandar Beratur and Nasi Kandar Line Clear pun tak terasa nak cuba. Puas berjalan. I noticed I tak sekuat dulu lagik nak berjalan, sebab cepat mengah nak mengendong perut yang makin membesar ne. Tapi tetap excited nak bawak husband round-round Penang. Midnight jugak baru sampai umah balik.

Plan memang nak day visit Langkawi. Nak gi beli choc je pun, tapi disebabkan masa yang limited memang terpaksa dikuburkan perancangan. Jalan-jalan area Alor Star, pergi makan the famous Kotiaw Bakhari (i will always go there kalau balik Kedah). Even husband pun dah terpengaruh nak makan kat situ, sebab dia masak kotiaw pakai arang. Memang marvellous :) Memang susah nak jumpa kat tempat laen. I brought husband to the Simpang Kuala Pasar Malam sebab nak cari kueh-mueh yang sebijik seposen. Yep, kat Kedah masih ada yang jual kueh sebijik seposen. Tapi sangat rare la. Rupanya time pasar pagi je ada jual kueh seposen tu. Husband then teringin nak beli coq keria. And husband terkejut sebab bila order RM2, dapat 7 bijik. Ha, kt KL ade ke? Haha. Dah la panas-panas, lembut memang heaven la. 

On Friday, sedara-sedara (merangkap jiran jugak, sebab kat kampung, sedara-mara keliling rumah) bergotong-royong buat bubur asyura. I macam biasa agak-agak dorang dah start masak I pergi la. Haha. I tolong buang kulit kacang ja. Ekeke. It was the first time experience for husband tengok family gotong-royong buat bubur asyura. Bila muafakat, sekejapan aja dah siap. Lepastu duduk makan lunch ramai-ramai. Memang bertambah-tambah. And first time I paksa diri makan kerang rebus. Nak naekkan Hemoglobin (Hb) kununnya. So, letak nasik banyak-banyak dengan kuah untuk elak tergigit kerang. I maen telan je kerang tuh. Haha.

Hmmmm..on Saturday after lunch dah bertolak balik ke KL. We stopped by at Bukit Gantang R&R for break and husband sempat melantak sebiji durian lagik. Sampai KL around 7pm, straight away pergi Baby Fair at Midvalley. Gagah gila pergi. Luckily dah malam, orang tak ramai sangat. I forgot to bring my checklist, so nak shopping pun tak confident. Sebab dalam checklist I, dah siap tulis retail price berapa, online berapa, so kat Baby Fair hanya beli yang offer best price. Jadinya, last-last beli sikit je. Kt Pureen booth je I borong banyak. In conclusion, barang baby still banyak tak settle. Sobs :( Lagikpun rushing nak sampai rumah cepat, nak tengok bola Malaysia lawan Indonesia. Hehe.

Hari Ahad, semangat gila bangun awal pagi buat breakfast dah pastu terus bertolak pergi Melaka. Visit husband's grandmother and my abang. Nenek husband (we called her Tokma), even dah tua tapi daya ingatan dia sangat kuat. Macam haritu husband janji, lagi 2 minggu lagik balik Melaka lawat Tokma lagik. Tapi after a month baru ktorang balik, dia memang ingat tuntut janji cakap after 2weeks nak balik jenguk tapi tak datang pun. Tu yang sejak kejadian, ktorang akan balik seperti yang dijanji. Tapi selalunya time nak salam balik dah tak janji ape-ape dah kat dia. Haha.

Dekat nak maghrib pulak, dah sampai rumah abang I yang kat Melaka jugak. Tengok my SIL yang sarat mengandung and of course nak jumpa pelok cium my beloved nephew, Akmal Adli. For dinner, abang bawak ktorang makan at Serama BBQ Park, kat sini served exotic food macam itik, arnab, rusa, ayam seram bagai. Abang I pun first time try sebab dia cakap setiap kali lalu kedai sunyi x ramai orang pun, tapi last 2weeks masuk JJCM, tu yang dia terus nak try. We ols ordered itik salai, udang kari butter, sambal sotong petai, tomyam mixed and ape entah lagik I tak ingat. Suprisingly, the food sangat sedap. I wonder nape tak ramai yang dine in kt situ. Price wise pun okay, standard la tak mahal sangat. The attraction would be, decoration antique patung kuda besar, ayam dan banyak lagi yang mana buat my nephew tak duduk diam nak pi tengok maen aje. Penat nak kepung dia. Ada jugak kuda hidup, kalau tak hujan memang boleh free ride. Boleh tengok burung dan ayam serama dalam reban. Budak-budak suka la tengok, anak buah I sampai taknak balik.

Lepas makan, I and husband terus balik KL. Malam ahad, highway memang jammed giler la. Pukul 12 baru sampai rumah. Half of the journey, I tido je, sebab body I memang exhausted gila asyik berlama dalam kereta.

The next morning, pergi checkup at Pusrawi. Orang super ramai and my gynae pun busy semacam tiba-tiba ada patient nak bersalin. Pukul 1 baru I settle kat Pusrawi. Husband pulak being dedicated nak masuk ofis jap settle few urgent matters. I malas nak ikot dia pergi ofis dan malas jugak nak round-round kat KLCC, I ended up tunggu dia about an hour in the car. Puas main sudoku sampai pening kepala while waiting for husband. Then, off to UIAM jap, husband nak settle pasal class dia. Pastu baru having late lunch at Pizza Hut. Mentang-mentang my gynae said cheese boleh substitute milk (sebab I susah nak telan milk), hubs terus order 7cheese pizza tue. Muak giler okay. Telan je la.

Ingatkan pastu dah boleh balik rumah rehat, tapi hubs ajak tengok Sepah the Movie pulak. Hubs die hard fan Jozan and Sepah, so memang wajib tengok. Movie tu so-so je, takdela lawak sangat pun, movie santai biasa aje. Maghrib baru sampai rumah. Memang penat.

Selasa baru start kerja balik. Memang lemau dengan sakit badan tak cukup rehat yang masih bersisa. Sampai hari ne tak dapat mood kat ofis lagik and memang 5.45 terus chow balik rumah sebab penat. Luckily esok dah friday. Yeay.. Weekend ne husband got no class, and we are officially broke (jalan merata tak hengat dunia), so memang this week takde plan pergi mana-mana. Duduk rumah aje la. Harap dapat recover energy balik. Hehe.

Panjang gila mak ai rentetan Block Leave I. Nak upload pic memang malas la, I kan jenis suka type merapu panjang-panjang pastu malas upload gambar. Memang blog boring habis la kan? Haha. Tapi sangat puas hati sebab I utilized every minutes of the day. Tak sia-sia lansung. Puas hati I. Hee

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, November 22, 2012

Isu Boikot

Salam :)

Dipanjatkan doa utk saudara seagama yang berada di Palestin :(
Moga mereka sentiasa dalam peliharaan Allah, Moga Zionis laknatullah di azab yang sedasyat-dasyatnya. Amiiinn~

I rasa terpanggil untuk berkongsi rasa dan apa yang ada dalam fikiran. I am so sad. Di saat saudara kita di sana berperang antara hidup dan mati, kehilangan ahli keluarga, tidur tak lena dan dihujani peluru berpandu secara tiba-tiba, kita rakyat Malaysia mengeluh hujan tak henti baju tak kering (shame on us) dan paling menyedihkan isu boikot menjadi punca pergaduhan. Sedih :(

Reading the news feed at FB made me think, orang Islam Malaysia ne suka gaduh hal kecik. Dah tak nak stop makan burger McD takyah la kau nak condemn orang yang amek effort untuk contribute something for the Palestinians.

Sedih. Kalau rasa nak boikot, boikot lah. Kalau rasa taknak boikot, diam-diam udahlah, kau ada banyak lagik cara nak contribute. Takde sape pun yang lebih baek. Tapi ingat, Allah lihat setiap kebaikan hatta sebesar zarah sekalipun.

Ne tak, mempertikai usaha orang boikot yang bermusim. Dipersoalkan kenape hanya pilih nak boikot McD & Starbucks? Kenape tidak FB, Google, duet kertas dan sebagainya. Tidakkah semua itu dari Yahudi?

My first question is, do you know what's the difference between Jewish and Zionist? Get the facts and baru lah tahu hujung pangkal sesuatu perkara. Shame on us.

Usaha memboikot hanya bukan di Malaysia sahaja. It's worldwide okayh. Even in Britain they boycotting McD. It's clear cut, McD funded the war against Hamas.

I am on silent reader at my friend's status. I just LIKE the motivated comments and I don't 'talk' much. Just to let people know, what my stand is. I am afraid, I salah cakap/type, hence ruin the relationship. Sungguh, bab ne kena jaga-jaga. Memang kadang-kadang I terjudge people from what they wrote. Ya Allah, sombongnya dia. A friend of mine wrote, 'Aku taknak boikot, so what?.. Aku suka makan beger McD. Setakat boikot tak makan beger McD berharga tak sampai RM10, boleh lingkupkan Jewish ke? They still can afford to fund the war. Eh, kalau ko pasne makan McD, siaplah ko. '.
I don't know who she mad at, but obviously she showed that she didn't believed the effort yang sebesar zarah boleh membantu saudara kita di sana. Orang boikot sekejap ke, boikot lama ke, it's between that person and the Lord. Again, dia tau kah apa bezanya Jewish dan Zionist?

Mungkin dia lupa, last time masa usaha boikot McD dijalankan memang bagi impact yang besar to McD. Tu yang sampai McD came out with McValue Lunch and McValue Dinner at lower price. Since then baru sales McD naek balik. Kita berjaya buat McD tergugat sedikit.

I am not to campaign to force you to boycott. But it is the least that we can do. Yes, you can donate your money. Maybe the amount you donate more than the amount that myself boycott beli McD. Usaha masing-masing. Cuma I tak sanggup rasa guilty, yang I ada contribute to McD's profit. Di saat saudara kita di sana tidur dalam ketakutan, McD Malaysia distribute free burger to their customer. Kononnya to celebrate their customer. Whattheheck is that? Shame on us yang berebut for the free burger.

Israel said they won't stop the war, selagi Hamas tak stop serang dorang. Do they want us to remind who start the war first? Hello. Bangsa riak begitulah. Alhamdulillah now dah genjatan senjata. Harapnya tiada lagi bomb mengejut di sana sini. Tapi itu bukan jaminan yang kita berjaya. Kita berjaya bila kita semua dapat sujud kembali di Masjid Al-Aqsa. Moga usaha kita membantu mereka bukan setakat ini sahaja. Keep praying, keep believing that Muslim can control the world back.

Nanti kat padang masyar, Allah tak tanya 'Kau boikot suma tu, derma ke Palestin berjaya ke selamatkan saudara Islam di sana?'. Tapi Allah akan tanya, 'Apa yang kau buat bila saudara kau di Palestin dianiaya dibumi sendiri?'.

Wallahualam. Salam :|

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, November 13, 2012

Over Sensitive

Salam :)

All this while, I thought pregnant woman will be all sensitive cluelessly during first trimester. I am so proud that the symptom doen't hit me. Hee, I pun asyik tido je first trimester haritu time bila pulak I nak sensitif bagai kan?

Lately, I noticed that it kinda hit me. And I just being sensitive with the husband. The simplest thing pun nak touching. Husband sekarang suka sebut 'meluat aih' like the nothern people style. Dia sikit-sikit nak sebut 'meluat aih' tu. There's one incident when we both can't decide where to have our dinner, he said to me, 'Meluat aih awak ne'. I know he didn't mean what he's just said, he just obsessed with the words but I can't help myself from feeling all mushy mushy nak sensitif yang tak setahun lagi kawen dia dah meluat kat I. Haha. Overr tau I.

Like this morning, I have to leave the house early sebab nak pergi Klinik Kesihatan(KK) menom air gula. When I left the house, my hubs tengah mandi. So, jerit-jerit je la cakap pergi dulu, jangan lupa breakfast bagai. Sampai kat KK, tiba-tiba jadi emo. First time keluar rumah tak tengok muka husband and he has to besiap and breakfast without me being around. Hmmm, teruk gak feeling-feeling ne.

Sikit-sikit rasa nak merajuk. Mintak perhatian sungguh. Selalunya I jenis buat taktau je kalau terasa apa-apa, tapi sekarang mengada betul mintak dipujuk bagai. I hope this feeling not last till I deliver la. I pun rimas being mushy-mushy, and before husband naek bosan nak layan ngada-ngada I ne, I kena la control. This is so not me..

Yang I rasa macam too much tu, we both tengok Istanbul, Aku Datang. Memang dalam panggung tu ramai budak sekolah okay and we both make fun yang kita tengok cerita standard budak sekolah ke? Sebab budak-budak sekolah tu enjoy the movie gila-gila. Semua benda sweet, semua benda rasa kelakar. Dengan orang belakang yang dok cakap 'sweetnya' like hundred times. Memang rasa the movie is not for us. Ktorang tengok pun sebab it's Bernard Chauly nye movie. I love Gol & Gincu series, so I rasa movie dia memang worth to watch la kan? Husband asyik buat muka tak-boleh-blah everytime budak-budak sekolah tu dok menjerit bergelak. Tapi bole pulak part Lisa kena maki dengan Tomok I boleh nanges. Ntah-ape-ape-ntah I ne. Overr. Naseb baek husband tak perasan. Duhh.. Kronik dah I ne.

Haishh..lama betul nak tunggu turn menom air gula ne. Dah la I dahaga giler ne, lapar idak la sangat. Will update about the menom air gula thingy later kayh..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, November 12, 2012

Rezeki Baby

Salam :)

I am 26th weeks pregnant and it kind of freaking me out because I didn't started buying anything for my little angle. I've downloaded the baby checklist and adjusted to our needs like a month ago. Butt, idak la start buying anything yet. Bila sampai kedai baby, I just wandering around without knowing what I should start with.

When looked at the checklist, it's seriously need lots of budget. The baby stuff are not cheap right?
The only thing that I bought for my baby is the breastpump. Ahh, not for the baby actually, more for her Ummi. Haha. Tu je, yang laen-laen taktau nak beli bila? Boleh?

Orang selalu cakap rezeki baby ada je nanti. Alhamdulillah, my baby pun tak terkecuali. Maksu bought us stroller, car seat and bouncing chair. So kind of her. Couldn't thank her more. And Mama (husband's auntie) bought us the playpen. Yuhuuuu, the big big item dah boleh crossed.

My BFF just came back from a holiday in Melbourne and she is so sweet sebab ingat nak beli rompers for my baby. She is a pink lover, and of course semua rompers tu warna pink.

My friends pesan baju baby takyah beli banyak-banyak, nanti orang bagi. Betul ke eh? Tapi baby bukan pakai banyak baju ke? Hahaha. First timer la katakan. Semua benda taktau. :p

I am expecting more to come. Haha.
Aci tak camtuh. Hee :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Monday, November 5, 2012

Fashionably Pregnant

Salam ;)

Look at my baby bump. Haha :)

In an effort to look good and hot during pregnant is by stocking up your wardrobe with new tops and pants and skirts and dresses. Nak fashionably pregnant macam the HOT JLo, Angelina Jolie and Victoria Beckham. Gagaga. Class kau, maen target Hollywood actress ja. Hee :p
(Pembawakan budak I rasa ne. Hehe)

I kind of don't like the normal maternity outfit. Did looking around too, it's not up to my liking perhaps. There are not so much comfy yet good looking maternity outfit in the store right? I always remind myself, buy something that can be use during and after pregnancy.

My hubs went back from the office quite late today and I have no other choice that I have to wandering around KLCC. Haha. And I cant resist myself from melangkah masuk ke Zara. Zara reminds me of their comfy cotton material, most of the tops come in big size and their design memang sesuai pakai time pregnant dan tak pregnant. I told myself like many times, grab something below RM100 only.

And sekejapan ja dah dalam fitting room, took pictures, whatsapp-ed hubs, asked him okay or not? If okay I terus bayar. Tapi hubs reply lambat, so I keluar muka sedih redha pergi Mothercare tengok barang baby. I cant focus at Mothercare, tergerak hati nak check hp and rupanya hubs dah reply lama cakap okay. Yeay, terus turun balik tak jadi beli barang baby tapi beli barang Ummi baby. Haha.

Btw, anyone have any idea, where I should shop something comfy-fashionable-yet-not-so-expensive outfit?

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, November 1, 2012

Flying while Pregnant

Salam :)

I am flying soon. Yeeha, excited :D To Bali aje pun, flight pun 2-hrs plus aje. Hee :)
But to realized that I am pregnant at 26weeks during the trip, it kind of freaking me out. What's the procedure? Can I really fly?
Next question, is it safe for me and most importantly to the baby?

Then, kelam kabut I googled on the AirAsia website and other bloggers who kindly share their experiences. Fuhh, hasil research memuaskan :)
My hubs tanya I like an hour ago, 'baca ape?'. I said on the pregnancy policy during flying. Sejam berlalu and I still on the same topic. Hee.. Perempuan memang suka get into details la sayang oii. Google-baca-google-baca sampai puas hati. Ne pun I need to get my doctor's confirmation on next checkup. Idak la teman senang-senang nak percaya resource solely from the internet aje. Women are quite complicated right? Haha :)

So, let's share the found out. However, I googled on the AirAsia flight policy aje tau.

AirAsia Pregnant Passengers: It is the duty of pregnant passengers to advise of the progress of their pregnancy at the point of booking of seat and at the check-in counter. Carriage of pregnant passengers is subject to the following conditions:

(a)Pregnancy up to 27 weeks (inclusive) : accepted without a doctor's certificate subject to the passenger signing a Limited Liability Statement.

(b)Pregnancy between 28 weeks to 34 weeks (inclusive): passenger shall produce a doctor's certificate confirming the number of weeks of pregnancy and that she is fit to travel. Certificate shall have been issued not more than seven (7) days before the scheduled flight departure date. The passenger will be required to sign a Limited Liability Statement.

(c)Pregnancy 35 weeks and above: AirAsia will refuse carriage.

******************************

Okay, settle bab airlines policy. Dah boleh fly, so what's next?
Now, move on to chapter 'What to Expect on the Board?'

Will airport security scanners harm baby?
Don't worry. It is not harm, it just a metal detector, not the X-ray. Only our luggage have to go through the X-rayed process.

While on the board:

(1) Wear a lose tops/pants/dresses

(2) Keep hydrated. Drinks plenty of water (plain water/fruit juices) and avoid taking caffein before and during the flight. The caffein product may dehydrated you.

(3) Fasten your seatbelt at the lower abdomen and keep your back low.

(4) Choose an aisle seat. Easy to move and easy to get to the loo.

(5) Move your body, especially the legs. Sitting for too long and with the uterus pressure your lower part may prone to blood clots at the legs. So, from what I read, getting a flight socks(which we can get at the pharmacy) might help. The socks can help us from cramping too. And also take a walk every one hour. If the flight condition not allowed us to take a walk, try to move your ankle and strecth a little bit. You just cant be static at your place.

(6) Get a comfortable position. Pillow neck or pillow to support the back also will help.

Okay..Ne sume yang I jumpa dan baca. Baru teori, belom praktikal. Application part is during the flying nanti la. Balik nanti I share on my experience. Lagi 2-minggu nak pergi tapi excited prepare bukan kepalang lagi. Haha :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, October 30, 2012

Reflect: Be thankful

Salam :)

Ya Allah. Semalam adalah hari yang paling memenatkan. Penat fizikal, mental dan emosi. Despite of the workloads dan berat badan yang kadang-kadang kaki tak dapat menampung, I received lots of bad news. :(

Pagi-pagi before sampai ofis, a besfriend of mine whatsapp-ed me and told about her husband. Her husband diagnosed with a cancer that spread via blood vessels. Ya Allah, besarnya dugaan dia. Sekelip mata, ditimpa ujian yang amat berat. I termenung sepanjang pagi, thinking how both of them going to face this thing. My friend depends on her husband so much. She don't know how to drive, family sangat tak rapat dan hanya husband dia tempat bergantung.

Later than after lunch she updated me that the doctor just told them that her husband at stage 4 cancer. Betapa luluhnya hati I yang mendengar apatah lagi both of them yang menghadapi. Chemo is the only choice they have, which might effect the husband's fertility. They both still takde anak and my friend dah 2 times miscarriage. She told me she dont give a damn about having a baby right now, she just want her husband to be with her. She has nobody else. All this while, she never cried in front of her husband. She remain calm and she is one strong woman I've ever met. Yesterday was the limit when she cant hold her tears and ran to the bathroom, bukak air kuat-kuat and cried out loud when her husband said, 'Maybe my time has come'. :(

I have no blood relationship with her, but she's like my sister. I can feel her. I rasa sesak dada the whole day. Ya Allah, I cant imagine myself in her shoes. Feeling like want to hug her tightly, convinced her everything will be just fine.

After perform Asar prayers, I received another news, one of my friends yang kawen dah 6years, still takde baby because of tiub fallopio tersumbat and she decided to try the last resort solutions by performing IVF and the pregnancy result after IVF is negative. Ya Allah,  dia bukan dari kalangan orang berada, she took personal loan to perform the IVF which cost her nearly 20K. I saksi di mana hari-hari dia suntik ubat untuk kuatkan telor before telor dia dan husband dia dikeluarkan untuk disenyawakan dekat luar. Bukan senang for some people nak conceived. After spend so much and the result is negative memang buat jiwa raga sesiapa pun goyah. Ape yang boleh buat, menangis dan mengadu pada Allah yang satu saja. Semua ini ada hikmah. Dengan keadaan diri I yang sedang mengandung, perut makin.membesar I cant help from feeling guilty. She must be very sad when have to face me everyday. I talked to myself, I wont talk about my baby in front of her. Before she went for long MCs, because she need to bedrest along the IVF process, she once told me, 'nanti baby kite lahir tahun yang sama'. Dia sangat rajin usap -usap perut I, moga melekat jugak dekat dia. One day she went to Secret Recipe and bought me the Choc Mud Cake. She said that she knew I love the cake, that's why she bought it and the baby inside mine must be happy. Only Allah knows how all of us want her to conceive too.
Hang in there sister. Allah have planned better days ahead for you and husband. :(

Then, a cousin of mine called me during Maghrib and told about another cousin who's been admitted to Columbia Asia. I istighfar banyak kali before asking her, due to what reason kena admitted. Penatt ya Allah. Rupanya due to bisul dekat bontot. Lega, not anything that serious. Tapi tetap risau knowing that he's alone to perform the surgery.

My emotion breakdown yesterday. Kita yang sihat ne syukur alhamdulillah. Yang mampu tolong, doa banyak-banyak and recite yassin. Moga-moga dipermudahkan segalanya. I reflect myself, nikmat mana yang mahu aku dustakan. Sombong sangat aku ne sampai tak rasa besyukur lagi dengan apa yang ada. I tangguh-tangguh nak sujud syukur sampai ke malam. Nak tido, I terfikir kalau I bangun esok pagi dan semua benda yang I ada sekelip mata hilang macam mana? Dah terlambat I nak sujud syukur. While husband's sleeping, I bangun and do things yang I should do always tapi dah lama tinggal. Nabi yang maksum tu pun tak pernah tinggal solat taubat apatah lagi I ne hamba Allah yang lemah, kenapa sombong sangat. I burst my tears out yang mana I tahan sepanjang hari. I pun tak tertahan apatah lagi yang memikul. I rasa berat dada ne. Jauhnya I beseronok dengan nikmat Allah tapi lupa nak berterimakasih.

Iman manusia turun naek dan I sangat rasa I at the lowest level of iman tapi I tetap kufur nikmat. Tak rasa nak tingkatkan diri. Sombong tak bertempat, rasa diri hebat. Tengok orang ne nak judge, rasa Allah dah sayang habis kat I, tapi sebenarnya I makin jauh bila Allah bagi ujian kesenangan kat I. Apa yang I nak kejar dalam hidup ne? Apa yang hebat sangat sampai lupa mati itu pasti, dunia hanya sementara, syurga itu selamanya. Pandang langit, ya Allah jauhnya aku dengan Allah. Tapi still tak berusaha nak dekatkan. Kalau Allah kat atas sana pandang I ne, agaknya tak nampak pun I ne tapi Allah tak pernah lupa nak bagi nikmat rezeki, kasih sayang, kesihatan kat I. Allah Maha Penyayang. Ya Allah, rasa diri sangat lemah, dan sememangnya sangat lemah. Ampuni dosaku ya Allah :(

Sorry that I just have to let it out. I feel like sebeban batu yang menghempap atas dada ne. I just have to remind myself especially and who knows it might touch others too. Moga kita semua dalam lindungan Allah. Inshaallah :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Sunday, October 28, 2012

The Famous Doli's Kotiaw

Salam :)

Have you ever heard about the famous Doli's Kotiaw? Hmmm, I've heard about it before but still don't have an opportunity to taste one until just now.

My hubs and I went to Midvalley for lunch (case mak buyong teringin nak makan Manhattan Fish Market and hubs said it's been ages since we went to Mid together) and on the way back home I told hubs, 'Im hungry and let's try the Doli's?'. There we go to the famous kotiaw in town.

The picture above seems don't do the justice. Sebab I ordered Kotiaw goreng biasa without vege, rupanya memang la tak berapa menarik. Heh, but who cares on the look, the taste memang walah. Superb habes. Kotiaw goreng biasa RM6 per plate. Kalau special RM10, with extra kotiaw and prawns. The best part is prawns dah siap kupas kulit, senang nak makan takyah hegeh-hegeh nak buang kulit segala. I shared with hubs, sebab dia still kenyang. Tapi bagi I jadi tak cukup la bila share. Haha. Disebabkan tak puas makan, I mintak tapau. Hubs geleng kepala tengok wife dia yang tak kenyang-kenyang.

Seriously sedap. Worth pergi ke TTDI nun semata-mata nak makan kat Doli. Kalau sebelum ne I rasa Mali's Kotiaw paling sedap, tapi this one from Doli's ne memang undeniable lagik sebab dari Mali's.

From what I heard, Doli's is from Taiping and memang dah lama bertapak kat sana. From stall tepi jalan and berkembang sampai bukak kedai. Yang cawangan kat TTDI ne, run by his son. Landmark, nearby Pasar Besar TTDI and KPJ Damansara specialist and opposite Hero Market. Located one line with Rozel and the Kitchen Cabinet kedai.

For Kotiaw lovers, please please have a try. :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Thursday, October 25, 2012

AidilAdha

Salam dearie :)

Surely everyone gathered with the loved ones already right? I am still on my way to Malacca, at hubs hometown. Sg.Besi to Bangi slow giler. Huh...bertolak balik lambat just because nak tengok Adam & Hawa dulu, boleh? Ekeke. Hubs mula-mula tak kuasa nak layan, but then my MIL and SIL pun insisted nak tengok A&H dulu, he can't say much. Girl power!!!

Last raya puasa dah balik Kedah, so ikot sistem giliran raya haji ne my hubs turn. My MIL banyak kali tanya, nape tak balik Kedah? She said Malacca not far away, weekend pun boleh balik. Oh my, lucky me got an understanding MIL. But being a good wife/daughter-in-law, I think I cannot be selfish. My hubs pun nak rasa beraya sebelah dia dulu jugak. Tak aci la kan? I pun taknak kalau asyik-asyik balik kampung hubs je. So, I treat him as how I want to be treated. Fair enough? Ne la yang dikatakan korban. Korban perasaan. Haha.

Anyhow, no matter how I whole heartedly agree for the turn thingy, deep down still rasa sedih tak dapat balik raya with beloved parents. Nak nak, my abg and family pun balik Kedah. I miss my little nephew. :(
I miss everyone back in my hometown. I surely feel raya at Malacca takkan semeriah raya haji at Kedah. I nak makan ketupat pulut/palas. Two days back, when I called my mom and asked what's she doing? She said, tengah bakar kueh raya. Tadi call tengah masak rendang. OMG, I miss my mom cook :(
I can feel the heat, meriahnya raya haji kat sana.

My hubs asyik usik I cakap jangan nanges tau pago raya nanti. He did the same thing I did to him during last raya. Ne kes dia nak balas dendam bila I asyik usik nak nanges lettew when he first time celebrated raya apart from his family. I asked him kalau I nanges pagi raya esok camne? He then replied kalau I nanges, terus siap balik Kedah. Haha. Esok I nak test tengok, betul tak he's willing nak drive balik Kedah. Ekekekeke.

Btw, just want to share. Start from 12am 26/10/12 to 12pm adalah hari wuquf. Jadi, sangatlah afdhal kalau kita nak berdoa mintak ape-ape. Jangan lepaskan peluang. Paling bagus, bangun tengah malam perform solat and then doa what your heart desired. InshaAllah, moga Allah mendengar doa kita.

Dah naek pening I dok type while mobile. Gotta end it now and boleh start cari posisi selesa nak tido dalam kete. Ekekeke. Traffic sangat slow, entah pukul berapa nak sampai Malacca ne. Selamat Hari Raya Aidiladha. Jangan makan daging banyak sangat yep. Take care and enjoy with your loved ones. :)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Saturday, October 20, 2012

Parenting Education

Salam

For a first time mother like me, everything seems alien to me.

I don't know what to start with. That's why everytime masuk kedai baby, tuju dekat stroller and carseat aje. The big big item. Haha. But we decided that both of it can buy later, after the confinement.

I did downloaded the newborn checklist, but it still an alien to me. I asked my bestfriend a lot of things. When she said like, 'you need to know what's best for you, personalfit or softfit breastshield?'. Haha. My jaw dropped. What the hell is that?

When I started gather info on the breastpump, I suprised that there are lots of breastpump on the shelf. Manual, electric, double, single. Banyaknye haishhh. Then, dah settle about breastpump, tengok checklist pulak ada sterilizer, warmer, drying rack, PES bottles, pacifier, storage bag, upright freezer, etc. Fuhhh, chapter feeding aje dah buat mak bepeloh noks. Bila survey specific on sterilizer, tekejut lagik, banyak nye jenis. 2in1 la, 3in1 la. Memang kena betul-betul gather info.

Next, chapter on disposable diapers VS cloth diapers. It took me about few days to digest what is cloth diapers all about. The liners, inserts, fleece, bamboo, A1O, A12, pocket diapers, pre-fold and up to how to clean the diapers. Jargon term for me, memang hegeh nak paham. But after all, I learn lots of new things. From zero knowledge, I build the level till I really know the detailing part. The question is, am I committed-type-of-person?

Hee. Lots of things to learn. Still bertatih. But I must say, when we want the best for our baby, we need to do extra research, belajar dan bertanya kalau taktau. Macam mula-mula I macam pelik, tak pernah nampak sterilizer pun kat rumah SIL, rupanya aktiviti merebus botol susu sama fungsi dengan sterilizer. Haha. Zaman udah moden. LOL.

Okay, need to go back on track. Masih perlu sambung study on parenting. Ekeke. Btw, would love to thanks lots of lemon to mummy bloggers who shared their journey and it helps me a lot. Keep on sharing mommy.  :)

Published with Blogger-droid v2.0.6