Thursday, November 22, 2012

Isu Boikot

Salam :)

Dipanjatkan doa utk saudara seagama yang berada di Palestin :(
Moga mereka sentiasa dalam peliharaan Allah, Moga Zionis laknatullah di azab yang sedasyat-dasyatnya. Amiiinn~

I rasa terpanggil untuk berkongsi rasa dan apa yang ada dalam fikiran. I am so sad. Di saat saudara kita di sana berperang antara hidup dan mati, kehilangan ahli keluarga, tidur tak lena dan dihujani peluru berpandu secara tiba-tiba, kita rakyat Malaysia mengeluh hujan tak henti baju tak kering (shame on us) dan paling menyedihkan isu boikot menjadi punca pergaduhan. Sedih :(

Reading the news feed at FB made me think, orang Islam Malaysia ne suka gaduh hal kecik. Dah tak nak stop makan burger McD takyah la kau nak condemn orang yang amek effort untuk contribute something for the Palestinians.

Sedih. Kalau rasa nak boikot, boikot lah. Kalau rasa taknak boikot, diam-diam udahlah, kau ada banyak lagik cara nak contribute. Takde sape pun yang lebih baek. Tapi ingat, Allah lihat setiap kebaikan hatta sebesar zarah sekalipun.

Ne tak, mempertikai usaha orang boikot yang bermusim. Dipersoalkan kenape hanya pilih nak boikot McD & Starbucks? Kenape tidak FB, Google, duet kertas dan sebagainya. Tidakkah semua itu dari Yahudi?

My first question is, do you know what's the difference between Jewish and Zionist? Get the facts and baru lah tahu hujung pangkal sesuatu perkara. Shame on us.

Usaha memboikot hanya bukan di Malaysia sahaja. It's worldwide okayh. Even in Britain they boycotting McD. It's clear cut, McD funded the war against Hamas.

I am on silent reader at my friend's status. I just LIKE the motivated comments and I don't 'talk' much. Just to let people know, what my stand is. I am afraid, I salah cakap/type, hence ruin the relationship. Sungguh, bab ne kena jaga-jaga. Memang kadang-kadang I terjudge people from what they wrote. Ya Allah, sombongnya dia. A friend of mine wrote, 'Aku taknak boikot, so what?.. Aku suka makan beger McD. Setakat boikot tak makan beger McD berharga tak sampai RM10, boleh lingkupkan Jewish ke? They still can afford to fund the war. Eh, kalau ko pasne makan McD, siaplah ko. '.
I don't know who she mad at, but obviously she showed that she didn't believed the effort yang sebesar zarah boleh membantu saudara kita di sana. Orang boikot sekejap ke, boikot lama ke, it's between that person and the Lord. Again, dia tau kah apa bezanya Jewish dan Zionist?

Mungkin dia lupa, last time masa usaha boikot McD dijalankan memang bagi impact yang besar to McD. Tu yang sampai McD came out with McValue Lunch and McValue Dinner at lower price. Since then baru sales McD naek balik. Kita berjaya buat McD tergugat sedikit.

I am not to campaign to force you to boycott. But it is the least that we can do. Yes, you can donate your money. Maybe the amount you donate more than the amount that myself boycott beli McD. Usaha masing-masing. Cuma I tak sanggup rasa guilty, yang I ada contribute to McD's profit. Di saat saudara kita di sana tidur dalam ketakutan, McD Malaysia distribute free burger to their customer. Kononnya to celebrate their customer. Whattheheck is that? Shame on us yang berebut for the free burger.

Israel said they won't stop the war, selagi Hamas tak stop serang dorang. Do they want us to remind who start the war first? Hello. Bangsa riak begitulah. Alhamdulillah now dah genjatan senjata. Harapnya tiada lagi bomb mengejut di sana sini. Tapi itu bukan jaminan yang kita berjaya. Kita berjaya bila kita semua dapat sujud kembali di Masjid Al-Aqsa. Moga usaha kita membantu mereka bukan setakat ini sahaja. Keep praying, keep believing that Muslim can control the world back.

Nanti kat padang masyar, Allah tak tanya 'Kau boikot suma tu, derma ke Palestin berjaya ke selamatkan saudara Islam di sana?'. Tapi Allah akan tanya, 'Apa yang kau buat bila saudara kau di Palestin dianiaya dibumi sendiri?'.

Wallahualam. Salam :|

Published with Blogger-droid v2.0.6

8 comments:

  1. Assalam sis,

    apa yg sis cakap tu betul.Saya dr dulu memang suka sgt mkn McD dan minum milo tapi 3 tahun lepas bf sy ada tunjuk pd sy psal fund yg McD salurkan pada israel.Dia ada search n jumpa di internet.Start dr aritu terus sy bhenti mkn McD dan syarikat2 yg berkaitan yahudi.Wlaupun yahudi dan zionis berbeza, tp selagi namanya yahudi,mereka tetap akn menzalimi n menghuru hara kan org islam.Moga kita semua sentiasa dirahmati dan dilindungi allah

    ReplyDelete
  2. Malunya dgn awk. Hopefully pasne sy pn bole tegar stop McD. The fast food tu not healthy pun..inshaallah hrp sy kuat utk boikot product laen other than McD n starbucks.
    Inshaallah.. Moga kte sume dlm rahmat Allah. Amiinn

    ReplyDelete
  3. itu hak masing-masingla kan. i tak boikot tp i bengang dgn org yg boikot ni yg melampau sgt. sampai tahap 'yg keje mcd ni pg carik keje lain sebab support yahudi'. well sumpah i marah. kalau ko nak boikot then itu hak kau tp jgn sampai suruh org benti keje. ko nak sara hidup org tu ke klau dia benti keje? who knows itu je keje yg dia mampu buat kan? sumpah i marah masa tu. cakap tak guna otak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg bab ne i pn bengang u..who r u suka2 nk suh org g cr keje len, nk ske2 hati judge org. Xde sp yg lebih baek, lebih buruk pn kalo die boikot ke x.

      Delete
  4. I support this cause. I just don't understand those who don't and belittle others who do. I mean, if you think this is small and whatnot, just keep that to yourself and nobody will bother you kan. Just have some respect please.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah. Cant agree more. Respect is the key. :)

      Delete