Thursday, December 6, 2012

Block Leave

Salam :)

Working in financial instution require me and husband to take Block Leave. To be exact, 5-days straight leave. So, it can be said about a week (including weekend) holiday. I didn't go anywhere too far, just went back to my hometown. Not like the other colleagues, kalau Block Leave aje mesti Korea, Jepun, Bandung, Melbourne. Haha. Diorang kayaaa.

I fully utilize my leave. Last tuesday (28/11), we straight away went back to Kedah with full list of food that I want my mom to prepare. Haha. Memang puas hati dapat makan mom's cook. I rasa I makan seafood je banyak masa kat kampung. Ikan terubuk goreng garing, udang, ikan tenggiri, memang seafood aje la.

We went to Penang Island jugak. Jalan-jalan at Chowrasta Bazaar, Batu Feringghi, Long Pine area and Padang Kota. Perut full gila. Even jumpa the famous Nasi Kandar Beratur and Nasi Kandar Line Clear pun tak terasa nak cuba. Puas berjalan. I noticed I tak sekuat dulu lagik nak berjalan, sebab cepat mengah nak mengendong perut yang makin membesar ne. Tapi tetap excited nak bawak husband round-round Penang. Midnight jugak baru sampai umah balik.

Plan memang nak day visit Langkawi. Nak gi beli choc je pun, tapi disebabkan masa yang limited memang terpaksa dikuburkan perancangan. Jalan-jalan area Alor Star, pergi makan the famous Kotiaw Bakhari (i will always go there kalau balik Kedah). Even husband pun dah terpengaruh nak makan kat situ, sebab dia masak kotiaw pakai arang. Memang marvellous :) Memang susah nak jumpa kat tempat laen. I brought husband to the Simpang Kuala Pasar Malam sebab nak cari kueh-mueh yang sebijik seposen. Yep, kat Kedah masih ada yang jual kueh sebijik seposen. Tapi sangat rare la. Rupanya time pasar pagi je ada jual kueh seposen tu. Husband then teringin nak beli coq keria. And husband terkejut sebab bila order RM2, dapat 7 bijik. Ha, kt KL ade ke? Haha. Dah la panas-panas, lembut memang heaven la. 

On Friday, sedara-sedara (merangkap jiran jugak, sebab kat kampung, sedara-mara keliling rumah) bergotong-royong buat bubur asyura. I macam biasa agak-agak dorang dah start masak I pergi la. Haha. I tolong buang kulit kacang ja. Ekeke. It was the first time experience for husband tengok family gotong-royong buat bubur asyura. Bila muafakat, sekejapan aja dah siap. Lepastu duduk makan lunch ramai-ramai. Memang bertambah-tambah. And first time I paksa diri makan kerang rebus. Nak naekkan Hemoglobin (Hb) kununnya. So, letak nasik banyak-banyak dengan kuah untuk elak tergigit kerang. I maen telan je kerang tuh. Haha.

Hmmmm..on Saturday after lunch dah bertolak balik ke KL. We stopped by at Bukit Gantang R&R for break and husband sempat melantak sebiji durian lagik. Sampai KL around 7pm, straight away pergi Baby Fair at Midvalley. Gagah gila pergi. Luckily dah malam, orang tak ramai sangat. I forgot to bring my checklist, so nak shopping pun tak confident. Sebab dalam checklist I, dah siap tulis retail price berapa, online berapa, so kat Baby Fair hanya beli yang offer best price. Jadinya, last-last beli sikit je. Kt Pureen booth je I borong banyak. In conclusion, barang baby still banyak tak settle. Sobs :( Lagikpun rushing nak sampai rumah cepat, nak tengok bola Malaysia lawan Indonesia. Hehe.

Hari Ahad, semangat gila bangun awal pagi buat breakfast dah pastu terus bertolak pergi Melaka. Visit husband's grandmother and my abang. Nenek husband (we called her Tokma), even dah tua tapi daya ingatan dia sangat kuat. Macam haritu husband janji, lagi 2 minggu lagik balik Melaka lawat Tokma lagik. Tapi after a month baru ktorang balik, dia memang ingat tuntut janji cakap after 2weeks nak balik jenguk tapi tak datang pun. Tu yang sejak kejadian, ktorang akan balik seperti yang dijanji. Tapi selalunya time nak salam balik dah tak janji ape-ape dah kat dia. Haha.

Dekat nak maghrib pulak, dah sampai rumah abang I yang kat Melaka jugak. Tengok my SIL yang sarat mengandung and of course nak jumpa pelok cium my beloved nephew, Akmal Adli. For dinner, abang bawak ktorang makan at Serama BBQ Park, kat sini served exotic food macam itik, arnab, rusa, ayam seram bagai. Abang I pun first time try sebab dia cakap setiap kali lalu kedai sunyi x ramai orang pun, tapi last 2weeks masuk JJCM, tu yang dia terus nak try. We ols ordered itik salai, udang kari butter, sambal sotong petai, tomyam mixed and ape entah lagik I tak ingat. Suprisingly, the food sangat sedap. I wonder nape tak ramai yang dine in kt situ. Price wise pun okay, standard la tak mahal sangat. The attraction would be, decoration antique patung kuda besar, ayam dan banyak lagi yang mana buat my nephew tak duduk diam nak pi tengok maen aje. Penat nak kepung dia. Ada jugak kuda hidup, kalau tak hujan memang boleh free ride. Boleh tengok burung dan ayam serama dalam reban. Budak-budak suka la tengok, anak buah I sampai taknak balik.

Lepas makan, I and husband terus balik KL. Malam ahad, highway memang jammed giler la. Pukul 12 baru sampai rumah. Half of the journey, I tido je, sebab body I memang exhausted gila asyik berlama dalam kereta.

The next morning, pergi checkup at Pusrawi. Orang super ramai and my gynae pun busy semacam tiba-tiba ada patient nak bersalin. Pukul 1 baru I settle kat Pusrawi. Husband pulak being dedicated nak masuk ofis jap settle few urgent matters. I malas nak ikot dia pergi ofis dan malas jugak nak round-round kat KLCC, I ended up tunggu dia about an hour in the car. Puas main sudoku sampai pening kepala while waiting for husband. Then, off to UIAM jap, husband nak settle pasal class dia. Pastu baru having late lunch at Pizza Hut. Mentang-mentang my gynae said cheese boleh substitute milk (sebab I susah nak telan milk), hubs terus order 7cheese pizza tue. Muak giler okay. Telan je la.

Ingatkan pastu dah boleh balik rumah rehat, tapi hubs ajak tengok Sepah the Movie pulak. Hubs die hard fan Jozan and Sepah, so memang wajib tengok. Movie tu so-so je, takdela lawak sangat pun, movie santai biasa aje. Maghrib baru sampai rumah. Memang penat.

Selasa baru start kerja balik. Memang lemau dengan sakit badan tak cukup rehat yang masih bersisa. Sampai hari ne tak dapat mood kat ofis lagik and memang 5.45 terus chow balik rumah sebab penat. Luckily esok dah friday. Yeay.. Weekend ne husband got no class, and we are officially broke (jalan merata tak hengat dunia), so memang this week takde plan pergi mana-mana. Duduk rumah aje la. Harap dapat recover energy balik. Hehe.

Panjang gila mak ai rentetan Block Leave I. Nak upload pic memang malas la, I kan jenis suka type merapu panjang-panjang pastu malas upload gambar. Memang blog boring habis la kan? Haha. Tapi sangat puas hati sebab I utilized every minutes of the day. Tak sia-sia lansung. Puas hati I. Hee

Published with Blogger-droid v2.0.6

8 comments:

  1. Part paling best balik kampung mak masakkan apa kita nak kan. Eh u tak suka kerang rebus ke? Part tak bole telan susu tu sama. I mmg tak minum susu. Ke u tak bole time pregnant ni je?

    Alaa knp tak tgkp gmbr sume tempat2 mkn u pg tu. i ni kalau ada tempat makan baru ada gambar sume baru excited nak try huhu.

    Btw bestnya cuti lama. Heaven. I cuti 2012 ni tinggal sehari je haha sbb i selalu el cuti tido kt rumah dh melepak smpai 4,5 pg tu yg esoknya tak larat pg keje tu hihi.

    Dr nk tido tak jd tdo baca entry u di 12.41 am huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cha- i mmg x mkn kerang la u. Bnyk bnd i x mkn kt dunia ne actually. Haha. Susu mmg dr x pregnant ssh nk menom, dh pregnant lagik la. I consume calcium dr cheese, yogurt je la.susu dutch lady stoberi n choc je i bole paksa telan.

      I amek gmbr u.tp mls nk upload. Boleh? I xpndai review food mcm u la.hehe.

      Cuti i skang tgl 1.5days..ingt nk carry frwrd tp cm mengada la plak.haha.u bole slalu el eh? Ktorg xbole slalu el la, bad performance.tu yg leceh.

      Delete
  2. im going to North(mcm north pole pulak haha) masa cuti krismas ni. kuey teow bukhari tu kt maneeeeeeee.alor star? if alor star hope smpt la nk cr. ini jela masa yg ade utk cuti2 sblm new year hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lisa..u pegi pusing semua tmpt kt utara ke nnt?
      Kotiaw bakhari tu kt simpang kuala, dh dkt ngn alos star.if dr kl, u exit alorstar selatan.traffic light afte toll, amek kanan.then, straight smpi next traffic light, turn right jugak. Stall kotiaw bkhari tu kt foodcourt on ur left before the flyover.mmg sng nk cr.kalo btl2 jd pegi, call me fr direction okayh. Hee

      Delete
  3. Ah cool. Insyaallah. I g perlis utk merisik adik laki i pye awek. Singgah jitra rumah kakak kr n mne tau otw balik bole singgah hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau singgah n need direction, contact me k :)

      Delete
  4. bila bc tahu apa nak leave comment, bila nak start menaip je blurr tetb. hahaaha.. ok, i dah lama kepingin nak brjln ke utara kedah&penang.. last gi thn 1995 klu x silap. lama gila kann, apa pun x igt dah. huhu.. klu jd gi i nak try la kuey teow u ckp tu. my husband peminat kuey teow. ;) best hokay blh request mak masak mcm2. i da x ada kg yg bebetul kg.. rewang2 ni cam x wujud dah dlm family i. either da tua or semua sibuk xda masa nak berewang. huhuu... rajin husband u, bestnya brjalan sakan. ;)

    ReplyDelete
  5. Lamanya hazz u x pegi area utara. Mesti pegi ajak husband u. Kt kedah/penang mmg food heaven esp utk husband u yg ska gila mkn kotiaw. Mesti2 pergi hazz.

    I guess kt kg i pn, afte 10yrs acara rewang pn bkubur. Sbb skang rewang mmg tgl org tua2 ja. Yg muda2 suma x sdr diri merantau (i lettew). Haha

    ReplyDelete