Saturday, May 4, 2013

Politikus

Salam :)

This is going to be my first and last post regarding 13th general election.

This is my first time to cast my vote. The last time, I was studying in Sarawak. Excited?? Of course.

Hubs was kind enough to send me back home. Even fahaman politik kami berdua berbeza. He's an extremist. Seriously, I never met someone who passionate about politic like him. Kalau I sibuk online baca blog kawan-kawan, dia sibuk baca blog politik aje. We don't talk much about politic. Sebab takut bergaduh. Kalau balik rumah family hubs, tadah telinga dengar ja propaganda politik masing-masing. Same goes to him kalau balik kampung I. I bukan hardcore politic, my parents are. I choose to observe. Because deep down I sendiri taktau nak percaya pihak mana.

In my prayers, I always asked Allah to show which is right, which is wrong. Sebab I jadi takut. When I started to believed other party, then dengar/baca yang sebaliknya. I pun tak yakin dengan party yang I yakin selama ne.

Sometimes, I am so tired with these politic issues. But I just cant choose to not bother. Kerap kali I rasa kenapa politik Malaysia ne kotor? A tuduh B, B tuduh A. A cakap B samseng, B cakap A samseng. Penat. Taktau nak percaya mana.

I had tried digging one issue, tak nak percaya cakap atas angin ja. When I started to believed with what I found out, dikhabarkan pulak source I tu tak betul. Website kena hacked. Demm, it becomes hard for me. You know, this game will never end. Macam isu Lahad Datu, A cakap B dalang, B cakap A dalang. Padahal nyawa berapa orang terkorban. Can you both stop doing that and think of the public.

In my conclusion, you choose what you want to hear. What you want to read. What you want to believed. Macam orang A percaya apa dalam Buletin Utama & Utusan Malaysia. Dia taknak percaya apa ada dalam web Rakyat Marhaen, Malaysia Kini & Harakah Daily. Begitu jugak sebaliknya. Orang A claim source B menipu, orang B pun rasa source A seleweng. Sama sahaja.

Macam kat KL, makcik kawan I kena pukul dengan geng A yang tengah konvoi. Kat kampung I pulak, budak konvoi moto B pukul dan maki hamun sorang pakcik yang naek moto tampal bendera A. See, politik kotor dengan golongan macam ne. Yang majoritinya budak-budak yang tak layak mengundi lagik pun.

I am against corruption, kroni, parti anak beranak, seleweng, control media masa (it is obviously unfair) dan sombong dengan rakyat. I am against campaign yang beriya mengutuk orang. Can you just campaign highlight what you want to strive for public instead of stabbing directly to your opposition. Politik kotor namanya.

Kalau tengok kat FB lagi sakit kepala. Cukup la sorang post status berbaur politik. Punya la bederet komen pro dan anti. Bahasa takyah cakap la, memang tak mencerminkan budaya dan budi bahasa. Naseb baek Insta tak seteruk FB. Cuma I nampak sekali, Elfira Loy upload gambar dia kat event NajibMyPm kot, ada orang comment kat dia cakap 'macai hardcore'. Relaks la bro. Dia tak boleh mengundi pun. If Yes pun, can u just leave her page and move on with your life. Kalau takde nice things to say, baek you diam.

I taktau apa isu Azhar Sulaiman sampai dia pergi report polis. Got to do dengan politik jugak ke? Tapi ada orang komen cakap, 'aku doa dia mati kena sambar petir' & ' Kalau B menang, banned dia je kat TV'. Ya Allah, orang Islam doa kat Islam laen macam tu. Sedih.

Kalau tengok flyers, pasal isu hudud. A spread one side of issue ja. Macam kalau hudud di aplikasi, kena tengok wayang seperate laki perempuan dan few issue yang I rasa sangat tak adil. Cuba nak menakutkan non-muslim barangkali.

Isu keji lagi satu adalah kalau B amek alih, artis perempuan tak boleh menyanyi/belakon lagik. Kerjaya akan tamat macam tuh je.

Kenapa nak guna taktik kotor?

Ada satu post I baca, cakap B tediri dari orang educated. Orang educated pilih B. Jadi yang tinggal kat A, semua orang buta hati. Amboihhhh.

Penat weii...

I chose to vote the person itself instead of the party. If the candidate is kind enough, banyak tolong orang kampung but he's not from your favourite party, takkan you nak buta tuli vote jugak orang laen?? Unless 2-2 calon memang humble, down to earth then you have to consider you nak bagi mandat kat parti mana?

Cepatlah semua ne berakhir. Sapa pun yang menang, jalankan amanah Allah ne sebaek mungkin.

Yang kalah, terima kenyataan. Next election cuba lagik.

Please stop accusing one another. Kami rakyat biasa, nak apa yang dijanjikan. Nak hidup aman damai tanpa dendam.

Sekian.

#pendapat diri sendiri, takde kaitan yang hidup mahupun mati.





3 comments:

  1. Politic ni macam tong taik. Basuh camne pun tetap ada busuk dia jugak. Yang jadi pak turut org bawahan la yang taksub sgt. I nasib baik dapat family, husband, mertua, kawan baik yang semua sependapat and tak fanatic haha.

    ReplyDelete
  2. ahhh i bosan dengan politic..ikutkan i malas nak g mengundi but my mom paksa bebel2..hahaha...time ni la semua org keji sama sendiri..

    ReplyDelete
  3. ya2... setuju semua apa u ckp.

    ReplyDelete