Tuesday, May 14, 2013

Dapur Berasap : Udang Masak Lemak Cili Api

Salam :)

Alkisahnya dapur I jarang sangat berasap sejak dari mengandung dulu. Haha. 

Semalam hari rajin I, bangun pagi buat nasi goreng cina untuk breakfast sebelum hubs pergi kerja. I termasak banyak, so lunch pun nasi goreng jugak. Haha. 

Petang macam tu, Maryam tido sekejap I pun terasa nak masak untuk dinner. Hubs balik nanti boleh terus makan. Teringat nak pakai resipi Aunty Nani Rostam, mak si Hanis Zalikha. Resipi Aunty nampak mudah, sesuai la untuk si pemalas macam I. 

Serious senang sangat dan rasanya sangat sedap. I yang tak pandai masak pun kagum dengan pencapaian I. Haha. Kebetulan MIL & FIL datang rumah semalam, FIL I siap tanya beli mana masak lemak ne? Hak hak hak. Hidung hubs kembang kempis bangga cakap isteri dia masak. 

Sebelum tido hubs cakap pagi esok nak breakfast masak lemak tu makan dengan nasi. Sedap lettew. So, pagi tadi I bangun just tambah udang dalam kuah masak lemak tu sebab kuah still banyak.

Nah, ne resipi Aunty Nani. Memang effortlessly sedap, tak sampai 15minit dah siap. 


I ikot sebijik resipi ne, kecuali I tak pakai bawang merah sebab bawang merah dah habes, so I gantikan dengan sebiji bawang besar. Santan kotak I masukkan 200ml ja, sebab tak jumpa santan kotak yang 250ml. Tapi tu pun dah cukup lemak bagi I. Dan I tak masukkan nenas. Sebab, I & hubs tak makan nenas dan I pun taktau macam mana nak kupas & potong nenas. Hahahah. 

Mak I selalu pesan, kalau masak ikot resipi orang jangan menderhaka kat resipi banyak sangat, nanti tak jadi. So semalam I memang follow sebijik-sebijik. Masa nak masukkan 2 cawan air I dah confused, Aunty Nani pakai cawan ape eh? I takut I terlebih/terkurang air. I bukan jenis orang yang reti agak-agak. Orang selalu masuk dapur ja pandai agak-agak ne. I belom cukup ilmu. Hee. 


Please don't judge on the look, the picture doesn't do justice. Haha. Tak nampak udang & tomato sangat sebab kuah I banyak. Terlebih air lettew. 

7 comments:

  1. pehhh..mengancam! Fav i ni makan dengan ikan cencaru belah blakang tu..tp since Ammar allergic ngan udang (kadang2) i da xberani nk mkn da.. :(

    ReplyDelete
  2. Ohh. I suka makan dengan ikan masin. Mmg terangkat bila rasa masin2 tu :)

    ReplyDelete
  3. wah. mengiurkan. haha . dell pun sama. masa mengandung tu, sangat jarang memasak.
    agaknya memang mcm tu bile preggy. hehe

    ReplyDelete
  4. oooohhh, looks nyummeh!! masakan orang nogori neh, eh? hehehe.. i suka ikut resepi Nani Rostam. semuanya sedap2. i buat bread butter pudding ikut her resepi jugak. meletop! haaaa, nanti i share. thanks bg idea. ;)

    ReplyDelete
  5. Hahaha lawak ayat mak u. Theres this resipi ayam masak merah i jumpa online, dia pakai santan. Seumur
    Hidup i mak i x pernah masak ayam masak merah pakai santan.sekali pakai resipi tu, pehhhh..buat sarapan jugak. Lol ...

    ReplyDelete
  6. whoaa nice one..tengok kaler dah tau sedap..haha..aritu first time i buat masak lemak cili api jugak..alkisahnya tak kacau sangat jadinya pecah minyak terus berketul2 santan tu nampak buruk..nasib rasa ok..mak i kata tu laa sebabnya ummi kalau buat gulai masak lemak suruh ko kacauuu tak berenti...aiyohh sapa suruh derhaka..hahah. hazz, i pun buat bread butter pudding resepi aunty nanti ni memang sedap..selalu buat x pernah jadi, buat pakai resepi dia meletop moist gila..hahah

    ReplyDelete
  7. ooo nice! kebetulan beli udang smlm! i belek2 resipi tu tp yg xde serai n nenas.alaaa.. tp bole lakot if nk try. tq bai!

    ReplyDelete