Sunday, August 7, 2011

Persiapan Bilik Pengantin


For Bilik Pengantin deco, I want it to make it own my own. Besides, I dont really fancy deco by Bridal Boutique. It's a little bit too much. I want it to be simple. Just the bed, matching bedsheet with curtains. A simple deco at the dressing table. A smells of the fresh flowers and that's all. Even I am not that creative, but I want it to have my own touch. Sentimental value sikit. I believed, everyone have their own taste right?

After majlis, khemah akan diturunkan, pelamin akan dibuka and what's left if my Bilik Pengantin pun dah jadi macam biasa balik. Oh no no.
At first I want my room to be all-white. From the curtains, bedsheet and everything in the room. But, since my mom sangat baek hati-murah rezeki. She volunteered to sponsor for the curtains...and bedsheet too.. Haha. Gembira tak terkata. Jadi, kena la ikot taste orang yang nak sponsor. I redha, asalkan tak kena keluar duet.

So, when we went Bandung last month, we took the opportunity to survey the curtains there. Lucky that we got Supir that know where to take us to the Pusat Langsir, or 'gordyn' as the people in Bandung called it. 
Lots of choices, the whole street are the shops that specialized in curtains.

I suka curtain purple tuh..

Tengah pilih-pilih kaen.

Semua nampak cantek. I confused.

Ready-made curtain pun ada.

Banyak kan pilihan kaen atas meja tuh. I tak join discussion, sebab masa ne tengah dok bajet berapa meter nak beli dan sesi tawar-menawar. Almost 3hours here, sebab I rambang mata taktau nak amek yang mana. Seperti biasa, yang berkenan mahal. Jadi, terpaksa pilih lagik sampai dapat yang mana I rasa tak bebankan Mak I.

Comel kan? How I wish this design practical kalau buat kat umah I


The price way cheaper there. Like for example, we can just get RM17/metre as compared RM28/metre here in Malaysia. My sis-in-law baru je survey harga langsir masa dia nak buat langsir for rumah baru. And she kept regretting if she just can wait not to buy the curtains before came to Bandung. I am not the expert in this thingy, so I just closed my mouth shut. Haha, besides I still excited kott my mon willing to pay the bills. If I were to pay by myself, absolutely I chose the one that cost RM8/metre. Kalau nak terus upah jahit pun boleh. Kena tambah sikit je. Memandangkan it took 4days, jadi terpaksa redha balik tempah kat sini which I believed it cost a lot. I terlalu susah nak percaya, yang upah jahit langsir memang mahal. Since Im the one to pay the upah jahit, I opted for simple tailoring ja. Haha. No scallop bagai, just jahit letak line putih tempat nak cangkuk je (owh, i dont know what we called that white stripe tuh).

Yeay, perihal curtains SETTLED.

So, as for the bedsheet. My mom bought it at Sogo masa jalan-jalan on my birthday haritu. Bukan warna puteh/cream idaman hati, sebab Mak cakap sangat tak praktikal. Nanti kotor macam mana? Susah nak jaga la and bla bla bla. Disebabkan Mak nak bayarkan, okey I ikut pilihan Mak. Siap beli bantal baru 4 bijik, over gilaaa kan? Haha, dah pillowcase dalam set tu ada 4 helai, harus beli bantal baru 4 biji. Then, I dengan muka tak malu, request kat Mak yang boleh tak I ambil balik bedsheet & bantal baru tu bawak balik ke rumah KL pas kawen nanti. Pastu Mak cakap, 'bawak la, kat umah bukan ada orang nak guna pun.hampa pun balik setahun berapa kali ja'.. I tak jadi nak riang ria senyum. Sentap kena perli. Haha

...Bedsheet SETTLED.


I macam konon-konon nak deco bilik macam English sket. So, small stuff untuk deco-deco boleh beli kemudian dan takde benda dah yang nak dirisaukan. Masa birthday haritu, my colleagues kasik frame gambar besar yang mana soooooooooooo English. Jimat duet lagik. Dah tak perlu beli. I've been eyeing the frame since April, tak sia-sia I dok ulang cerita kat my colleagues how I love that frame. Haha.

Rumah I kawasan bendang/sawah padi. Pada waktu malam telah lah banyak nyamuk Ya Rabbi. Boleh naek gila kalau tido kat umah I tak pakai kelambu. So, haritu kat facebook boleh pulak terperasan this one kelambu yang cantek gilaaa kot. Sesuai untuk pasang dalam bilik pengantin, tapi it costs me rm150++. Being a cheapskate, I terpaksa buat-buat lupa pasal kelambu tuh. Dan I rasa memang ditakdirkan I tak beli kelambu tuh, sebab I'd already forgot where to buy the kelambu. Hee...

Selesai perihal Bilik Pengantin.
Jadi, I perlu risau dan start fikir pasal pelamin pulak. Lalalalalala~


 

8 comments:

  1. cantik langsir tu...

    mmg nampak comel..=)

    ReplyDelete
  2. @gadis: r u referring to the last pic? comel comel kan? heee..

    ReplyDelete
  3. cantik curtain tu dear~ bleh buat adegan cak cak dgn suami time photoshoot :)

    ReplyDelete
  4. @intan~ haha... good idea tuh.. heee :p

    ReplyDelete
  5. hahaha...menci la u dear.. how come u boleh detect bilik i kaler purple? :p
    tp u nye bilik pengantin jadi i nye inspirasi.. hehe.. i antara org yg impressed tuh.. :) pat on ur back dear... heee :)

    ReplyDelete
  6. heehee..patting my back tapi tangan x berapa sampai..

    ala senang sgt nak detect.. u sendiri mention that u love purple! hehe

    ReplyDelete
  7. hahahaha... nnt i jd mcm mascot, sbb baju purple bilik pun purple.. haishhh...

    ReplyDelete