Monday, August 8, 2011

Bridal Boutique/ Wedding Planner : Nothern (Kedah, Perlis, Penang)


For those Kedahan, you must find yoursellf struggling to find a Bridal Boutiqe (BB) & Wedding Planner (WP) that really suit your taste. I mean, it's really rare to come across those boutique yang design dah up-to-date, as we are approaching 3/4 of the year. 

The first thing, not all the boutique have their own blog/website/FB. Susah weh especially yang tak stay-bekerja di Kedah. Tak cukup masa nak round 1 Kedah cari boutique. I went back to my hometown early June masa wedding Hana, for 1 day sempat singgah 6 boutique only. Tu pun sekitar Jitra ja. The next day sempat pergi 2 boutique area Alor Star.

Finding?? Mengecewakan sebab masih ada yang buat pelamin back in 2009. Yang atas kerusi pengantin ada lengkungan bulat. Can u imagine what Im trying to say here?
Maybe all this while I tak amek tau all the wedding stuff. So, I kurang info bab-bab the best boutique and WP. 

The whole week I've been browsing, asked from friends and blogwalking and suprisingly I found few of BB and WP yang sangatt up-to-date. Hey hey, Kedah Boleh maa..

Btw, my findings ne only based on their dais decoration tau. Sebab I memang cari dais maker je sekarang. Bab baju, hantaran, etc I memang tak put into consideration yep.


As for me, pelamin vogue pernah I tengok kat Kedah is pelamin Ayu Raudhah by Ixora. Makk aii, cantek sungguh. It costs a bomb jugak la kan? 



(2) Saidie Bridal (SB), depan Tesco Alor Star
Most of the bloggers mesti kenal Nasrah atau lebih popular dengan Si Kecil. Haa, pelamin dia from SB la. SB memang buat fresh flowers sahaja. Tapi hasil memang tersendiri, sangat kemas. 


Ne pelamin si kecil


(3) Syamsyais,  Jalan Suka Menanti, Alor Star
Yang ne memang buat I whoaaahh je memanjang. I went through all their masterpiece and I was like 'where have you been hiding before?'. Over tak I? Serious, maybe Syamsyais dah famous dan ada class tersendiri but I je kot masih dalam tempurung still tak nampak dunia luar. Hihi. I straight away texted PakSu (the owner), pastu PakSu suruh add kat FB, I terus reply dah add, just tunggu PakSu approve. Gila excited kan perempuan ini?? Btw, boleh add FB PakSu at Mohd Syamin Syaidin.. Sebelum I dok beriya cerita I nak macam mana (eh, eh actually I dah cerita I nak macam mana), but then it was like a "PANGG" to myself. I kena berpijak di bumi nyata. Baru dengan penuh humble cakap budget I kecil sahaja. Haha. I selalu tau macam neh, tak sedar diri budget kecil tapi cita-cita/angan-angan besar. Menci tauuu!





(4) Butik KamarulnYani, Jalan Langgar, Alor Star
Pelamin garden memang meletopp. It's just that they dont comfortable to discuss on the price over the phone. They preferred face-to-face. Sangat penting for me untuk tau anggaran harga. So that takde I balik rumah keciwa tak mampu dengan harga yang ditetapkan. Mungkin balik Kedah next time masih boleh pergi discuss/survey kalau masa mengizinkan. Kalau orang berduet mungkin tak kesah berapa yang mungkin di charge, tapi bagi orang macam I yang tunggu gaji nak bayar sikit-sikit memang sangat takut nak bincang lebih-lebih tanpa tanya range harga terlebih dahulu. 



(5) The House of Red Gincu (THRG), Bayan Lepas, Penang
Among the earliest BB yang buat I tertarik. Tapi jauh la kan nak ke sana. Nak ke Bayan Lepas satu hal, transportation charge satu hal. Andd sekarang THRG tengah buat contest, hadiahnya Pakej Perkahwinan bernilai RM2000. Bolehlah mencuba. Make Up kat sini pun cantek.



(6) Gen's Great Idea (GGI), opposite SMSAH (Jenan), Jitra
My friend, Hana took the whole package from GGI. GGI punya hasil kerja memang superb. From hantaran, dais and I like the most about their make up. Tapi transporation cost nak ke Pendang sahaja pun dah melebihi upah Make Up, unless you are willing untuk datang Make Up di Boutique.I haruslah tak sanggup.



(7) Creative Finger (CF), Alor Star 
Yang ne baru lagik. Known about this from my friend, Liyana. Sebab her cousin baru je nak berjinak-jinak. Mungkin takde pelamin bersanding as for now, tapi looking at her work for hantaran, mini pelamin memang la tak mustahil CF boleh pergi jauh. How I wish, KakTi (the owner) boleh buat my pelamin. Hee




These are what I got from my findings. I pun masih confused/belum decide nak ambil yang mana. Mungkin terus mencari. Sebabnya I prefer yang takde nama, which is tak pernah buat projek besar-besar, so that harga tak tinggi melambung. Saya kais gaji, makan gaji sekarang. Jadi, have to calculate every single cents. Cheapskate kan? Hee

I will keep updated, if it happened that I came across other BB or WP yang superb.



5 comments:

  1. kan best kalau banyak duit. nak ape main tunjuk2 jek... hehehe...

    ReplyDelete
  2. @ ros: cantek kan????

    @ sym: so true... how i wish i got the power utk tunjuk2 ja.. hehee

    ReplyDelete
  3. thanks for the entry! walaupun i asal jitra, tapi tak perasan pun ada BB yg up-to-date mcm ni.

    ReplyDelete
  4. tq dear really good info, im gettin marry next year kat alor setar kedah(future husband org sana) and im not from there haha..pergi sana pon xpenah..

    ReplyDelete