Friday, August 12, 2011

Bandung memang syurga kaen!!!!

Hey hey.. It's been a month I balik dari Bandung. Then, I realized that I sangat malas nak cerita in details pengalaman kat sana. I just share few things yang mana I rasa dapat benefit others.

U read the tittle right? Obviously it is. All this while, only heard the good good things from friends. Alhamdulillah, ada rezeki dapat sampai sana jugak. Dengan family terchenta pulak tuh.

I set in my mind, the first place I must go while in Bandung is Pasar Baru. So, when we met our Supir on the first day, without he even asked, I already told him, "Hari ne Pasar Baru yuk!". Haha. Actually, from the hotel to Pasar Baru is only 10minutes, but due to traffic jam (they called it macet), it took us about 25-30minutes. As all of us know, Indonesia memang terkenal dengan macet. But, macet at Bandung not as bad as Jakarta. 

As I told our Supir that I want to find material for wedding, he straight away brought us to D'Fashion. It is the bigger kedai kain in Pasar Baru. Dari kaen cotton, chiffon, lace, songket, organza semua ada. I memang tak beli kaen untuk baju nikah and reception pun kat sana as my tailor volunteered nak cari kaen semua dekat I. So, I focused on kaen for my parents, kaen for baju raya, kaen nak buat baju kerja dan bila sampai sini memang beli kaen macam untuk stock up satu bulan satu baju baru selama setahun. Serious rambang mata.
Dan murah jugak. I made a comparison, semua worth beli kat sana except for polka dot cotton. Sebab harga beza macam kat sana murah rm1-rm2 ja.


10000 rupiah bersamaan RM3.57 (exchange rate masa saya tukar duet)

Kalau chiffon memang worth sangat-sangat. 4meter chiffon around RM10-RM15. I cant remember the exact price. Then, cotton span yang cantik terletak elok untuk buat baju Melayu tu around RM15/metre. Kat sini, harganya lebih kurang RM20-RM25. I bought 2metres ja, untuk buat blouse. Maklumlah dah nak kawen. haruslah banyak koleksi baju yang menutupi punggung. Baru manis mak mentua tengok kan? Hehe.

If you searching for lace, it's really a steal. I bought 5metres lace for only RM90. Sangat murah. Dan pilihan memang tak payah cakap la. We spend about half-day at D'Fashion. Giler lama. Service tiptop, sebab sambil rambang mata taktau nak pilih yang mana, the staff there will treat you cake, teh botol sorso, mineral water, kueh-mueh. Memang selesa. For the guys yang mungkin bosan menunggu wife, adik,mak, anak shopping memang siap dapat rokok for free lagi. Jadi, takde la the guy bising sangat sebab spend time lama gila kat one kedai sahaja. I cant remember vividly, but my sis-in-law bought 5 pasang kaen yang mana semua perlu di lining,total cost is around RM180 sahaja. 


Kaftan ready made

Ramai manusia kan??

Lace & 3D lace

Cantek pulak lace gold lining dengan cream

I heart this. Tapi I takto nak pakai bila.. Hehe

Lagi lagi kaen


Pasar Baru jugak tempat nak cari kaen telekung. Untuk hantaran ke, untuk pakai harian ke, untuk senang lipat letak dalam beg ke, semua ada. Cotton original, cotton paris, cotton japanese ke semua ada. For those pernah survey kaen telekung sembahyang kat Jalan TAR, you will suprised as u can get half price there as compared to Jalan TAR. Tapi, orang cakap nak telekung cantek untuk hantaran better cari kat Medan. Sulam kat sana lagi superb. Orang cakap la, tapi saya kurang pasti.

Suddenly, I remember sorang ustaz ada berceramah, "orang perempuan ne kalau nak beli telekung sampai ke Bandung, tapi pakai nya jarang-jarang amat". Heee...harap-harapnya kita semua tak begitulah.. 
InshaALLAH.

Next, baju kebaya. Satu Malaysia tau kan betapa cantek dan murahnya baju kebaya di Bandung. Saya rambang mata. Saya jumpa satu kebaya yang mashaALLAH cantek, harganya hanya RM90 sahaja. Saya survey di Jalan TAR, terkejut lepas tanya harga. It's RM220 you all. Owh, menyesal I tak beli. Sebab I memang focus on barang kawen sahaja. Haish, takpe lepas kawen mesti pergi sana lagi. And..kalau baju kebaya yang jual kat sini harganya RM100++, kat sana hanya 100K rupiah, yang mana bersamaan RM35.70 sahaja. Tapi bila sampai sana, memang tak pandang dah kain-kain harga camtuh. 

My mom bought jubah ready made (heavy beads & sulam) at only RM45. And kaen yang belum dijahit untuk jubah, juga heavy beads and sulam penuh 1 baju, hanya RM25. My mom borong jubah sampai 5 pasang. Semua color ada. 

Serious. serious. Boleh naek gila kat sana. Duet pun habis bagai nak gila juga di sana. Haha.



5 comments:

  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete
  2. Salam,
    Jom pegi bandung 235rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *kawah putih crater/trans studio indor themes park
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *rate 6 pax~239rm, kalau 4 pax~289rm, kalau 2pax~349rm
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    sila contact kami untuk sebarang pertanyaan di : whatsapp +62 838 2178 9103 (fast response)
    email : icanyorke@yahoo.com
    bandung-indah.blogspot.com
    Bandung Amanah Tour & Transport

    ReplyDelete
  3. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete
  4. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete