Thursday, April 11, 2013

MaryamNurZahra' : at 53days

Salam :)

I fall in love with her over and over again. :)

Her weight as at 9 April 2013 : 5.02kg (Paed cakap dah terlebih berat. Sepatutnya sebulan naek 600gm aje)

1.  Dah pandai senyum. Especially bila tengah kenyang.

2. Suka mengempeng. Ya Allah, penat Ummi awak sayang.

3. Nak kena tido bepelok dengan Ummi sentiasa. Dah pelok lama baru boleh letak atas tilam.

4. Tido nak kena dodoi tepok-tepok bontot dan perut. Nyanyi lagu dia taknak. Nak kena baca ayat qursi, al-fatihah, berzikir bernasyid baru nak lelap. Kadang-kadang Ummi bukak youtube kalau dah tak larat.

5. Selalu cuba nak immitate Ummi buat bunyi guna lidah. Tapi awak tak pandai lagi, awak angkat je lidah tapi tak bunyi pun. Air liur je meleleh banyak.

6. Suka jelir lidah bila nak goda orang angkat dia. Paed cek perut pun awak goda jugak ye sayang.

7. Suka mandi. Sangat. Kaki tu asyik menolak je bath tub. Dah la awak tu panjang, Ummi risau kepala awak terhantuk ja. Berkocak-kocak air dibuatnya.

8. Dah pandai cakap telefon. Millenium betul awak oii. Bila Ayah call letak hp kat tepi telinga, pandai dengar. Kalau tengah nanges pun boleh diam. Kalau Ayah panggil-panggil nama awak, pandai senyum. Kalau Ayah cakap rindu, buat muka sedih. Ya Allah, indahnya canteknya ciptaan Allah ne.

9. Marah kalau nak letak bedak sejuk kat muka. Kat kepala takpe. Nak sapu cream kat leher pun marah.

10. Suara nyaring begetar telinga Ummi bila awak nanges. Nanges macam orang cubit dia je.

11. Suka kalau Ummi maen kaki awak macam naek basikal. Padahal Ummi nak bagi awak senang poo poo.

12. Dah tak berjaga malam. Kalau siang hari tak banyak tido, malam boleh tido lama sangat. Haritu Ummi pening pale, awak baek sangat tido dari pukul 12am - 6am tak bangun-bangun. Menom susu pun tak. Ummi terjaga pukul 4 dok pelik sorang-sorang nape awak boleh tido straight.

13. Waktu tengahhari taknak tido. Nak ajak maen borak-borak.

14. Menanges kalau terjaga tido takde orang sebelah awak.

15. Sangat behave kalau orang datang visit awak. Diam je. Takpun awak tido tak bergerak lansung. Seminit je lepas orang balik, awak mula la merengek nak mengempeng.

16. Suka berjalan-jalan. Masuk je kereta letak kat carseat terus diam. Tapi bila kete berhenti (traffic light/jammed) mula la awak buat muka/bunyi takpuas hati. Kalau ikot Ummi shopping pun behave aje. Tido je kalau Ummi babywearing awak. Terjaga pun, pandai tido sendiri balik.

Note:
#1 Ummi awak tak sabar nak tunggu 2bulan nak update progress awak, 53hari dah terus update.

#2 Ummi sedang cuba nak biar awak tido unaided.

#3 Ummi risau bila tinggal berdua kat KL nanti, Ummi tak sempat mandi, makan dan kemas rumah aje.

#4 Ummi taksabar nak bawak awak jalan-jalan.

#5 Ummi nak balik Kedah untuk mengundi. Tapi tak confident nak naek flight berdua je dengan awak. During take off & boarding, Ummi risau awak nanges dan Ummi taktau nak handle je. Kalau telinga awak bengang, awak menjerit macam mane? Hohoho

#4 Ummi sayang awak sepenuh jiwa raga tau :)

10 comments:

  1. Alalala cantiknyaa diaaaa....

    Bai i nak tanya, when did u start baby wearing? Memang after bersalin baby wearin trus? Kalau pergi mana mana, mcm bawak pegi umah orang, u bawak turun car seat ke? Haha sorry byk soalan, ngn bajet2

    ReplyDelete
  2. Nawal : I start babywearing masa Maryam 40days. Hujung2 pantang baru I beli ssc tu. I start pakai dalam rumah, time malam. Maryam susah nak tido malam sebelum ne, so i ltk dia dlm ssc round pusing rumah.takla lenguh sgt. Lepas tu kuar shopping mmg i dh bawak dia.salesgirl kt fabulousmom ckp, kalau leher baby dh kuat, u da bole babywearing dah.tp kaki kena buat cm frog kt dlm ssc tu.

    Kalau pergi umah org I tak bawak turun carseat, sbb kat umah orang I selalu ltk ats sofa/toto (tuan umah sediakan). Haha. Kalo pergi dinner luar je I usung Maryam dalam carseat.

    P.s -xpe i paham.i dlu pn bnyk tny org gk.first time xto nk expect kn?

    ReplyDelete
  3. alaaa serius i senyum baca. maryam manja je dgn u nak mengempeng selalu. camnela u dh start keje nanti mesti rindu kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cha : tak keruan i first day keje nanti :(

      Delete
  4. manja nye maryam ni..bai kalau cm leher ammar ni kadang2 suka lembik mcm mana i nk berbabywearing..waaaa..i sampai skg pun kadang nk mandi makan solat tak sempat..ahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. U da try ke blom babe? Cuba berbabywearing dalam rumah dulu. Mesti boleh punya :)

      I pn risau bab solat tu. Hoho. Takut tak khusyuk aje.

      Delete
  5. manisnya Maryam posing.. ;) byk persamaan dgn Hana.. ;) tak smpt nak blog pasal 'timing' mcm u request. blh kata sama cam Asz Miza ckp, semua benda tak sempat.. huhu..

    ReplyDelete
  6. Hazz : nnt free share tau psl jadual u :)

    ReplyDelete
  7. Rindunya masa hannah nk mengempeng dlu.. Kalaula dpt undur masa i rela tahan sabar. Sobs dlu i xberapa thn sabar so semua mak i tlg handle :(
    To me yg bkerja ni actually bab nk solat sempat n xde prob sgt. Ltk hannah dlm cot smbil dia diri tu dia tgk i tonggang tonggek sembahyang haha. At least baj kata mak i ajar dia scr xlgsg ttg solat.
    Cumaa yg i sll xsempat adalah buat bfast husband( nu slh sndri sbb bgn lmbt) , n kdg2 xbuat mknn hannah sbb letih ngntuk lupaa huhu. I nk try prepare mknn hannah yg sdp2 tp sll weekend je dpt. weekdays i xsempat. Rs nya part tu je kot yg xsempat cz mak i sound i dia ckp sempat sbnrnye if i kurgkan main handphone lol sbr je aku. Cz dia ckp hannah bkn jnis clingy or cranky so i pttnye bole buat kje rumah dgn jayanya. Kata dia. I pn rs mcm hmmm ada benarnya. I mmg pmalas gaagaa. Eh onjg mcm a new post harap maaf hehe

    ReplyDelete
  8. comelnya maryam ni dapat bayangkan dia mesti manja and cheeky sangat. i dah melalui makan, mandi, kencing tak sempat ni..breakfast pukul 12 and lunch pukul 6 sebab hamza manja yang amat...sampaikan ada yg cakap eh susahnya anak ko ni asyik nak berkepit je esok terbiasa sampai besar..i tak rasa susah sbb mmg i nak manjakan dia...tapi Ya Allah sekarang 7months dia sangat independent...boleh tertidur sendiri, boleh main sendiri..sampai babysitter cakap jaga dia macam makan gaji buta pasal senang handle dah skang..hahaha ada ke gitu...syukur ya Allah...so don't worry, after 3 months it will be easier :)

    ReplyDelete