Saturday, June 22, 2013

Jerebu

Salam :)

Ya Allah. Jerebu sudah datang KL. Masa jerebu masih sikit-sikit last week pun I dah start sakit tekak dan Maryam batuk-batuk time tido, sekarang lagiklah. I bukak tingkap sikit aje. Risau hoii bangun pagi kat luar berasap. Bila kuar sidai kain, boleh bau macam terbakar. I taktau IPU reading kat KL hari ne berapa, tapi I dan hubs dah sakit tekak tahap kena selalu minum air je ne. 

I've been browsing on the precaution action. Dah ada anak, bukan boleh amek remeh-temeh lagik. 

(1) Pakai mask. Ada certain grade mask yang khas untuk jerebu. N95, memang khas untuk halang partikel-partikel halus masuk ke hidung dan mulut dan menghalang bad air sampai ke paru-paru. Jangan tutup dengan kain sebab kain akan absorb lagi bad air tu, so takde effect pun.

(2) Setiap kali dari luar nak masuk rumah, make sure basuh tangan dan muka. Tapi I dari dulu lagik, balik dari keje basuh tangan muka mandi salin baju baru pergi dukung cium Maryam.

(3) Nak elak baby batuk time tido, sebelum tido letak air panas dalam mangkuk. Biarkan dalam 15-30minit, biar wap air absorb bad air. Kalau rumah ada air purifier, memang takde hal lah.

(4) Keep on breastfeeding your baby. Macam kes bagi fm I tak sure, rasanya only apply to bm aje kot. 

(5) Bagi baby banyak menom air masak dan fruits yang ada vitamin C. Macam Maryam still 100% milk, so I guess this one doesnt apply as well.

(6) Avoid smokers. Tak jerebu pun kena elak jugak kan? 

(7) Kalau baby ada eczema, bronchitis dan athsma lagik kena extra hygiene, extra precautions. 

(8) Kalau baby ada iritasi mata (mata merah-merah dan pedih), boleh titikkan air larutan garam (boleh cari kat farmasi). Ataupun 2-3 titik bm pun will help. 

(9) Stay indoor. Yang ne common sense kot. 


Key point adalah kebersihan, kebersihan dan kebersihan. Yang tu paling penting. Yang mak bapak, silalah minum banyak plain water. Nanti sakit tekak batuk, takut bejangkit dengan anak pulak. 

Stay hydrate and healthy. :)

4 comments:

  1. i ni pun dah sakit tekak dah pening-pening haih. tadi i beli mineral besar terus. eh nak buatla air panas dalam mangkuk tu. take care u dengan maryam

    ReplyDelete
  2. Ah kr dr last week suh i survey price air purifier. For hannah. Kesian dia. Huhu tp i xcari2 lg. so myb i nk try method u bg tu. huhu. I pn xthn bau asap. Cmne la hannah bole syok lg main2 tah cmne dlm paru2 dia i xtau tp better take precautions. Thanks bai. Stay indoor d best

    ReplyDelete
  3. True!
    kena minum banyak mineral water. it keeps u hydrated and removes toxin from body

    Take care dear

    ReplyDelete