Sunday, July 29, 2012

Sup Tulang Utara (wah wah wah)

Hari ne first time dapat masak untuk encik suami sepanjang Ramadhan. Alhamdulillah, I did it. Dalam keadaan energy level tahap kritikal, I berjaya masak something for husband. I started to cook at 2pm. Yep, awal gila tapi baek mula awal sebab kalau dah petang mau terlentang terbaring tak berdaya.

I cooked sup tulang untuk dimakan dengan nasik. But then, husband taknak makan nasik, I rebus mee untuk dimakan dengan sup. Untuk pelengkap selera, I buat sambal kicap cili padi. This is my first time buat sup tulang. Mula-mula google cari resepi. Semua leceh bagai, I nak yang senang buat. Campak-campak terus siap, because Im too lazy nak beriya bagai. Last-last call mak and straight away asked 'give me the simplest recipe for sup tulang'.Haha. My mom knows her daughter best.

Here's the recipe. It's for the sake of not forgetting,might be my future reference. Heh.

BAHAN-BAHAN
1. 3 biji Bawang merah - dimayang halus
2. 1 inci halia - diketuk
3. 1 biji bawang besar - dikisar
4. 3 biji garlic - dikisar
5. 3 biji kentang - dipotong 4
6. 1 batang carrot - dipotong panjang
7. Sup bunjut adabi
8. Perencah sup serbuk - 2 sudu kecil
9. Daun sup
10. Daun bawang
11. Tulang lembu - 1kg (direbus buang lemak dahulu)
12. Black pepper - 8biji (biarkan,tak perlu ditumbuk)
13. Minyak & garam - agak2
14. Sohun - agak2

CARA-CARA
1. Tumis bawang merah sehingga garing
2. Masukkan bawang besar & garlis yang siap dikisar. Tambah air agak-agak tenggelam tulang
3. Masukkan halia, black pepper, sup bunjut, serbuk sup
4. Bila dah mendidih, masukkan tulang. Kalau air tak cukup, tambah air lagi. (tulang lembu banyak lemak, so I rebus buang air dulu)
5. Bila daging dah empuk, masukkan kentang dan carrot
6. Bila kentang dan carrot dah lembut, masukkan sohun, daun bawang dan daun sup.
SIAP!!

Senangkan? My husband makan berselera sekali. So, puas hati dapat masak for him. Harapnya, lepas ne dapat la masak lagi untuk husband. Walo pun tak tahan bau tumis-tumis tapi ku gagahkan diri jugak. Wah, gitewww.

I did prepared cekodok ikan bilis, kek batik, telor masin too. Memang pelengkap selera. Puas hati. Even I still kurang selera nak makan, but still I rasa makan masa berbuka tadi puas hati gilaaa. Especially bila tengok husband makan besungguh-sungguh. Terus kenyang I rasa.

So, sahur nanti bole makan sup lagik. Masak tulang sekilo u olls, bajet kat rumah ada 5 orang. Bila mak kol tadi tanya sup jadi x? Buat banyak mana? Tekejut mak, I masak sekilo tulang. Haha. Kek batik tak rasa lagik ne. My first time buat kek batik jugak ne. I terus rasa I dah jadi macam mak-mak bila masak macam-macam. (macam-macam la sangattt)

Published with Blogger-droid v2.0.6

5 comments:

  1. Sedapnya u. I suka sup tulang tp husband i tak suka sup tulang daging ni. Dia geli huhu. Rugi giler. Senangnya resepi u. Nak tirulah nanti boleh? Heee

    ReplyDelete
  2. Cha..kte mst msk bnd yg husband ske kn n jrg msk yg husband x ske. Kan? Tp u msk je sket utk portion u. Haha..
    Eh..buatlah.nnt u update hasilnya. Hehehe

    ReplyDelete
  3. wah pandainya buat sup tulang..kagum! sedap plak tengok memalam ni :-)

    ReplyDelete
  4. I pn 1st time buat.try je.sbaek jadi.

    ReplyDelete
  5. yuhuuuu...

    Gadis dah siapkan resepi ketam sambal serai tu..
    jom try...!!!

    ReplyDelete